21/05/2024

STEPHEN KAPOS, ŽIDOV KOJI JE PREŽIVIO HOLOKAUST: Dajem punu podršku američkim studentima na protestima protiv genocida u Gazi

Objavljeno: 07-05-2024 | 10:22

STEPHEN KAPOS, ŽIDOV KOJI JE PREŽIVIO HOLOKAUST: Dajem punu podršku američkim studentima na protestima protiv genocida u Gazi

Stephen Kapos jedan od rijetkih živućih Židova koji je preživio holokaust, bez imalo dvojbe daje punu, ali i aktivnu podršku američkim studentima na protestima protiv genocida u Gazi kojeg provodi Država Izrael.

Prenosimo njegovu izjavu:

Kao osoba koja je preživjela holokaust, tu najveću mrlju ljudskog roda,  moja poruka hrabrim studentima u Americi je da nastave i da ne odustaju u opravdanim protestima protiv strašnog genocida u Gazi..

Podržavam studentske proteste, i sam aktivno učestvujem na njima od početka marta.

Mi, kao rijetka skupina preživjelih i potomaka stradalih u holokaustu izražavamo neslaganje s korištenjem holokausta kao paravana od strane cionista i Države Izraela.

Premijer Netanyahu ne govori istinu kada uspoređuje današnje studentske proteste protiv genocida u Gazi, s ondašnjim, dirigiranim i definitvno antisemitskim protestima u Njemačkoj s kraja 30-tih prošlog stoljeća.

To što radi izraelska Vlada vrijeđa žrtve holokausta. Mi ustrajno stojimo uz američke studente s jasnim natpisom da ja, kao neko ko je preživio holokaust ni na koji način NE PODRŽAVAM ovo što radi Država Izreal u Gazi. Također, protiv sam spajanja židovstva s cionizmom u svakom pogledu.

Priredio: Osman D.

Objavio: usn krajina