21/05/2024

STRANKA BLISKA SRBIJI, RUSIJI I MAĐARSKOJ: Ko je prva predsjednica Sjeverne Makedonije?

Objavljeno: 09-05-2024 | 11:05

STRANKA BLISKA SRBIJI, RUSIJI I MAĐARSKOJ: Ko je prva predsjednica Sjeverne Makedonije?

Siljanovska-Davkova će postati prva žena na čelu Sjeverne Makedonije.

Gordana Siljanovska-Davkova, kandidatkinja VMRO DPME, stranke bliske Srbiji, Rusiji i Mađarskoj, pobijedila je na jučerašnjim predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji.

Siljanovska-Davkova će postati prva žena na čelu Sjeverne Makedonije.

Davkova je sinoć izjavila da će biti predsjednica svih građana i istakla da će braniti državne i nacionalne interese.

„Tvrdim da ću djelovati kao predsjednica svih građana. To znači svih etničkih grupa, onima koji jesu i nisu u strankama, jer nijedan predsjednik ne može tražiti jedinstvo ako se drži partijskih linija“, rekla je Davkova koja je pobijedila u jučerašnjem drugom krugu izbora aktualnog predsjednika i kandidata vladajućeg SDSM Stevu Pendarovskog.

Istakla je da „moramo pokušati okončati balkanizaciju, pomagati jedni drugima, da budemo političari“.

„Zato moramo da počnemo da se međusobno razumijemo, da pomažemo jedni drugima, da ne posežemo za vetom, već da posegnemo za podrškom“, rekla je Siljanovska Davkova i dodala da njeni putevi vode prvo na Balkan, dok je Brisel neizostavan.

I prije pet godina Pendarovski i Siljanovska Davkova odmjerili su snage u dru­gom iz­bor­nom kru­gu ka­da je pred­sjed­nič­ko mje­sto na iz­bo­ri­ma iz­vo­je­vao Ste­vo Pen­da­rov­ski. Međutim, razlika u rezultatima između dvoje kandidata 2019. bila je znatno manja – Pendarovski (42,85 posto); Siljanovska Davkova (42,24 posto), podsjeća Danas.

Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Supruga, majka, profesor, aktivistkinja, ekspert, vegetarijanka, rokerica – ovim redosljedom Davkova je sebe predstavila na društvenoj mreži X. U intervjuu za Radio Slobodnu Evropu, Makedonija uoči prvog kruga, kazala je, između ostalog, da ruski uticaj postoji u njenoj zemlji, ali je veoma mali.

Odbija veze s nekadašnjim zvaničnicima VMRO DPMNE koji su završili na američkoj crnoj listi, između ostalih i odbjegli bivši premijer Nikola Gruevski koji je našao utočište u Orbanovoj Mađarskoj.

Sjeverna Makedonija je, kazala je, posljednji put bila ponosna prije potpisivanja Prespanskog sporazuma.

Gordana Siljanovska-Davkova je rođena 11. maja 1953. godine u Ohridu. Osnovno i srednje obrazovanje završila je u Skoplju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta Sv. Kirila i Metodija u Skoplju 1978, gdje je i magistrirala. Doktorirala je na Univerzitetu u Ljubljani.

Izabrana je za docenta na predmetu Politički sistem na Pravnom fakultetu u Skoplju (1989), vanrednog profesora na predmetu Ustavno pravo i politički sistem (1994).

Redovni profesor postala je 2004. Bila je član Ustavne komisije Sobranja (Sabora) Republike Makedonije (1990–1992) i ministar bez portfelja u prvom kabinetu Branka Crvenkovskog (1992–1994). Takođe, radila je kao ekspertkinja UN i potpredsjednik Nezavisne grupe za lokalnu samoupravu Savjeta Evrope. Bila je i član Venecijanske komisije. Autor je stotina naučnih radova o ustavnom pravu i političkom sistemu.

U periodu 2017–2018, kao javna ličnost, protivila se usvajanju zakona o proširenju albanskog jezika. Nakon što je prije pet godina nominovana za kandidata VMRO-DPMNE za predsjednicu obećala je da će, ako pobijedi, pokrenuti drugi referendum i vratiti staro ime zemlji.

Ima profil i na TikToku gdje je vrlo aktivna.

Majka je dvoje djece.

Objavio: usn krajina