17/06/2024

STRUČNJACI ZA DREVNE MAYE U SARAJEVU: Među njima i Bišćanka Sara Durić

Objavljeno: 31-05-2024 | 09:59

STRUČNJACI ZA DREVNE MAYE U SARAJEVU: Među njima i Bišćanka Sara Durić
Univerzitet u Bonu jedan od najboljih istraživačkih centara za mezoameričke studije, a Bišćanki Sari Durić ovo je samo poticaj da se nastavi baviti novim istraživanjima i prezentacijama

U Centru za historijska istraživanja (CeHiS) gostovali su u periodu od 27. do 28. maja stručnjaci sa Univerziteta u Bonu (Universität Bonn) koji su kroz tri predavanja i stručnu radionicu svim zainteresiranim približili egzotičnu civilizaciju Maya. Zahvaljujući ovoj posjeti na Univerzitetu u Sarajevu – Filozofskom fakultetu bosanskohercegovačka akademska zajednica i šira zainteresirana javnost imala je priliku da sazna više o egzotičnoj civilizaciji koja se razvijala na prostoru jugoistočnog Meksika i sjeveru srednje Amerike.

Civilizacija Maya poznata je po svojoj specifičnoj arhitekturi i kulturi kao što su piramide i autohtono pismo. To su teme o kojima su zainteresirani mogli otkriti više kroz sadržaj tri predavanja i radionicu koji su održani 27. i 28. maja 2024. Pored afirmiranih historičara i arheologa na radionici je učestovala i pripadnica indigenog naroda Maya Kaqchikel iz Guatemale Francisca Elías.

“Popol Vuj-sveta knjiga Quiche Maya”

Prva dva predavanja održana su u ponedjeljak, 27. maja ove godine u terminu od 14 -16 sati u malom amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

O temi “Maya and Maya archeology” govorio je prof. Nikolai Grube (Universität Bonn) koji je radio je kao profesor antropologije i historije umjetnosti na Univerzitetu Teksas u Austinu i Univerzitetu u Hamburgu, a trenutno radi na Univerzitetu u Bonu. Profesor Grube je radio na nekoliko arheoloških projekata u regiji Maya, uključujući one u Caracol u Belizeu i Yaxha u Petén Departmentu u Gvatemali. Tečno govori jukatečki jezik modernih stanovnika Maya na poluostrvu Jukatan u Meksiku.

Devedesetih je posjetio Naachtun u Peténu i analizirao natpise na stelama Maya. Od 2010. godine profesor Grube je jedan od direktora Interdisciplinarnog centra Latinske Amerike na Univerzitetu u Bonu. Također od 2014. godine vodi projekt “Text Database and Dictionary of Classic Mayan”.

Naša Bišćanka, studentica Antropoloških studija Amerike na Univerzitetu u Bonu Sara Durić, inače je završila Odsjek za historiju, odnosno prvi ciklus studija historije na Univerzitetu u Sarajevu-Filozofski fakultet, govorila je o temi “Popol Vuj-sveta knjiga Quiche Maya”. Predavanje Sare Durić bilo je na bosanskom jeziku dok su preostale aktivnosti prezentirane na engleskom jeziku.

Edukativna radionica i treće predavanje završeno je u utorak, 28. maja 2024. godine. Tema radionice je koju je vodio profesor Nikolai Grube i asistent Alejandro Garay (Universität Bonn) bila je : “Maya writing system”.

Tradicionalna igra

Na kraju se Francisca Elías kao pripadnica naroda koji baštini kulturu Maya osvrnula na njihovu tradicionalnu igru sa loptom koju neki smatraju pretečom nogometa u svom predavanju na temu “Maya Ballgame”. Ispred Centra za historijska istraživanja predavanja i radionicu moderirao je prof. Amir Duranović sa Odsjeka za historiju, Univerzitet u Sarajevu – Filozofski fakultet.

Treba istaći kako je Univerzitet u Bonu jedan od najboljih istraživačkih centara za mezoameričke studije, a Bišćanki Sari Durić ovo je samo poticaj da se nastavi baviti novim istraživanjima i prezentacijama, na kojima ponosno ističe da potječe iz grada na rijeci Uni koji također obiluje bogatom historijskom građom, te je interesantan za arheološka ispitivanja.

N.Dž.

Objavio: usn krajina