19/07/2024

SVAKI POKUŠAJ DOSADŠNJE KRITIKE VOĐE HDZ BIH DOČEKAN JE KAO UNAPRIJED SPREMLJENA ZAVJERA, SADA DOKAZE IZNOSI ZAGREBAČKI “NACIONAL” – I TO KAKVE DOKAZE: “Lider HDZ-a BiH pliva u kriminalu”

Objavljeno: 25-01-2024 | 08:23

SVAKI POKUŠAJ DOSADŠNJE KRITIKE VOĐE HDZ BIH DOČEKAN JE KAO UNAPRIJED SPREMLJENA ZAVJERA, SADA DOKAZE IZNOSI ZAGREBAČKI “NACIONAL” – I TO KAKVE DOKAZE: “Lider HDZ-a BiH pliva u kriminalu”

Dok puniš vlastiti džep i skrivaš se iza kolektivne “borbe za prava” prilično je jednostavan recept da ćeš u takvim kriminmanim radnjima vjerovatno ostati “neprimjećen i neprocesuiran”. To bi bio prvi par opanaka, ili ustrajnosti, a drugi, jednako važan, upravo je činjenica da tobože insistiraš na evropskim vrijednostima i ulasku naše države u EU, s jedne strane, dok s druge, opstruiraš svim i svačim da se ne usvoji ključni ZAKON O KORUPCIJI, koji je, najvjerovatnije, i Dodicku i Čoviću PRAVI KAMEN SPOTICANJA u njihovim tako prizemnim, a tako “plodnim” rabotama.

“Nestanci dokaza pod zagonetnim okolnostima govore o strukturi njegove vlasti, odnosno o fenomenu zarobljenih institucija, koje su pogažene i u Hrvatskoj ovih dana na nekoj razini pod palicom Andreja Plenkovića, tako i u Bosni i Hercegovini”.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH rekorder je po broju sudskih procesa koji su vođeni protiv političara u Bosni i Hercegovini. Čović je i rekorder po broju oslobađajućih presuda, a svaki pokušaj dokazivanja njegova kriminala završavao je debaklom. Suđeno mu je za zloupotrebu položaja, uzimanje i davanje mitapiše Nacional.hr.

Ključni dokazi njegovog kriminala završili su u crnoj fascikli i nestali. Čović je imao svoj živi zid koji je radio za njegovo oslobađanje, a koje je kasnije debelo nagrađivao – foteljama, pozicijama i funkcijama, navodi se u televizijskom prilogu emisije Mreža Federalne.ba, od 23. siječnja, čije se autorice pitaju tko Čoviću omogućava da ozbiljno pleše i pliva u ozbiljnim kriminalnim radnjama, kao i hoće li od crne fascikle doći do američke crne liste, ili će i dalje anđeo s greškom ozbiljno testirati granice zarobljenog pravosuđa.

Čovićeva igra po rubu i testiranje granica nedodirljivosti i političke moći dobila je novu javnu dimenziju. U dugogodišnjem umrežavanju s protagonistima ruskih interesa, prvenstveno energetsko-financijskih, Čović je pod izgovorom strateškog nacionalnog interesa nametnuo i vlastiti interesni plinski krak pod etničkom kontrolom Hrvata”, navode novinarke Meliha Škrijelj i Mirela Mahmutović te objašnjavaju kako taj potez remeti američki projekt smanjivanja ovisnosti o ruskom plinu. Scenarij je to po kojem Dodik na istoku, a Čović na jugu drže ventile i linije nafte i naftnih derivata, a Bosnu i Hercegovinu kao energetskog taoca osobnih interesa strateških partnera.

Iako ga je američka administracija kritizirala već dva puta u šest mjeseci, zbog stavljanja vlastitih interesa ispred stanovnika Federacije, firma Plinovod južna interkonekcija iz Posušja umjesto BH-Gasa iz Sarajeva nosila bi projekt, što je, upozoravaju iz SAD-a, dupli ekonomski neodrživ zahtjev Dragana Čovića i očigledna korupcija koja bi mogla ugroziti put Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

“Kao što imamo BH-Gas, imat ćemo Južnu plinsku interkonekciju. I na to se ne može nitko ljutiti. Koja će biti također stopostotno vlasništvo Vlade Federacije. Ja apsolutno nikakvih privatnih interesa nemam”, poručuje sam Čović.

U ruskom ruletu i legitimnom političkom plesu model je to u kojem je šampion europskih vrijednosti upakirao u etnički celofan i dvije škole pod istim krovom, dvije elektroprivrede, dvije pošte, a sada bi i plin.

“Bude li uspostavljena opet ta hercegbosanska agencija ili institucija – Hercegovina-gas, to će definitivno biti pokazatelj da je zacementirana trojna podjela Bosne i Hercegovine”, zaključio je novinar Žurnala Amarildo Gutić.

Glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić podsjetio je kako je i Milorad Dodik prije nekoliko mjeseci mrtav-hladan preko Nacionala razglasio da ide u secesiju, da će proglasiti nezavisnost i da ćemo se svi iznenaditi koliko će ga država i politika priznati.

“Nije se baš nešto požurilo da on upadne u ogromne probleme – kad netko izjavljuje takve stvari, očekuje se malo ozbiljnija i brža reakcija. Neću reći da nije ozbiljno ovo s čime se on sada suočava, ali Čović pleše po tom rubu – Čović testira granice”, kazao je Jelinić.

Novinar Domagoj Margetić kazao je kako je u tijeku predistraga Europske unije u dogovoru s SAD-om vezano za ‘prljave energetske plinske aranžmane koje Dragan Čović radi zapravo za HDZ Hrvatske’.

“Čovićeve sudske epizode i epilozi dokaz su da on preko šeme odanih kadrova, od vrha do dna drži pravosudne ventile zatvorenima”, zaključuju autorice priloga te podsjećaju na sudske postupke koji su se vodili protiv Čovića, kao što je primjerice onaj s Lijanovićima te suđenje zbog sumnjive privatizacije Eroneta.

“Nestanci dokaza pod zagonetnim okolnostima govore o strukturi njegove vlasti, odnosno o fenomenu zarobljenih institucija, koje su pogažene i u Hrvatskoj ovih dana na nekoj razini pod palicom Andreja Plenkovića, tako i u Bosni i Hercegovini”, ističe glavni urednik Nacionala Jelinić.

Amarildo Gutić iz Žurnala upozorava kako su dokazi protiv predsjednika HDZ-a BiH nestajali unutar institucija, a ističe i kako su se neki od svjedoka koji su bili pod pritiskom digli ruku na sebe.

Objavio: usn krajina