21/05/2024

TROFEJ “FUTSAL BIŠĆE”: Nastupilo 16 ekipa u četiri kategorije

Objavljeno: 17-03-2023 | 09:05

TROFEJ “FUTSAL BIŠĆE”: Nastupilo 16 ekipa u četiri kategorije

U Bihaću je proteklog vikenda u organizaciji Malonogometnog kluba “Bihać 1260” uz pomoć Vlade Unsko-sanskog kantona, Grada Bihaća i sportskih saveza USK i Bihaća prvi put održan futsal turnir za djecu. Turnir koji nosi naziv Prvi trofej “Futsal Bišće” je održan u sali Tehničke škole, zbog nedostatka dvorane te je bio i pozivni sa 16 prijavljenih ekipa po četiri u svakoj kategoriji. Ovo je prvi put da se ovakav turnir organizira u Bihaću, te je i ovog puta kao i do sada neizostavna bila podrška Grada Bihaća i Sportskog saveza Unsko-sanskog kantona, što su svojim prisustvom potvrdili i Adnan Mekić u ime Sportskog saveza Grada i Elvis Felić iz Sportskog saveza USK koji su prigodnim riječima pozdravili buduće futsal majstore iz Bihaća , Bužima i Sanskog Mosta.

Želja i cilj prvog futsal turnira je promocija futsala u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu. Iz bihaćkog kluba kao prioritet su stavili rad sa omladinskim pogonom, te je turnir kruna upornog i predanog rada sa mlađim uzrasnim kategorijama. Malonogometni klub “Bihać 1260” pored seniorske ekipe paralelno i veoma dobro radi i sa mladim. Klub trenutno ima oko 60 članova u različitim uzrasnim kategorijama sa kojima marljivo rade treneri Damir Mujadžić, Elvis Mehadžić, Sanid Halilović i Hasan Semanić. Na čelu ove pozitivne sportske  priče u Bihaću je Zekerijah Alagić, predsjednik Malonogometnog kluba “Bihać 1260”.

Odigrani su susreti u četiri uzrasne kategorije i to pioniri  U-15, predpioniri U-13, pčelice U-11i leptirići U-9. Nastup su zabilježile ekipe iz Bihaća, Bužima i Sanskog Mosta. Odigran je veliki broj kvalitetnih susreta, gdje su mladi futsal majstori u sportskom duhu i fer i korektnom nadmetanju pokazali talent i zainteresiranost za bavljenje ovim sportom. Ono što je bilo zanimljivo je da prema  futsal pravilima na terenu igraju četiri igrača i golman, što je novina za mlade igrače malonogometnih klubova. Više prostora za igru pokazalo se kao veoma dobro, obzirom da su do izražaja mogle doći individualne kvalitete pojedinaca,  kojih u odigranim susretima nije nedostajalo.

Kako se moglo vidjeti po broju učesnika futsal polako doživljava ekspanziju u Bihaću i USK-u. Iako je rezultat i plasman bio u drugom planu organizator je nagradio najuspješnije ekipe i pojedince po generacijama. Prvo mjesto u pionirskoj U-15 kategoriji osvojila je ekipa MNK “Bihać 1260”.  Za najboljeg igrača ove generacije proglašen je Dino Zulić (Bihać 1260), najbolji strijelac  je Dželil Dautović (MNK “Bužim”), dok je najbolji golman Ahmed Hošić (Bihać 1260). Prvomjesto u predpionirskoj U -13 kategoriji osvojila je ekipa Futsal kluba “Bužim”. Za najboljeg igrača izabran je Osman Velić (Bužim), najboljeg strijelca Ahmed Šahinović (Bužim), dok je za najboljeg golmana izabran Kenan Karabegović (NK “Jedinstvo” Bihać).

U kategoriji pčelice U-11 najviše je pokazala ekipa Bihać 1260 koja je zasluženo osvojila prvo mjesto. Najbolji igrač ove generacije je Said Mešić , a najbolji strijelac je Vito Šimić. Najbolji golman je Emin Đerahović.

Iz MNK „Bihać 1260“ zahvalili su se svim učesnicima na dolasku, te su najavili okupljanje na drugom po redu futsal turniru Trofej “Futsal Bišća“ koji je zakazan za narednu godinu ali, kako su istakli, u novoj Sportskoj dvorani u Bihaću sa većim brojem učesnika.

Objavio: usn krajina