14/07/2024

U MOSTARU ODRŽANA CEREMONIJA  DODJELE PRIZNANJA „PRIJATELJI NAUKE/ZNANOSTI“ : Prof. dr. sc. Halidu Makiću nagrada za popularizaciju nauke i promociju BiH na domaćem i međunarodnom planu

Objavljeno: 22-12-2023 | 10:56

U MOSTARU ODRŽANA CEREMONIJA  DODJELE PRIZNANJA „PRIJATELJI NAUKE/ZNANOSTI“ : Prof. dr. sc. Halidu Makiću nagrada za popularizaciju nauke i promociju BiH na domaćem i međunarodnom planu
Moramo razvijati naučnu komponentu i taj transfer znanja te ih povezivati, što je garant opstanka Univerziteta u Bihaću. Nešto se na tom polju radi, ali za sada još uvijek to ide sporo.Ta valorizacija naučnog rada se mora nametnuti od strane akademske zajednice i očekujem da to uradi Savjet za nauku jer imamo problem kada su evropski projekti u pitanju koji zahtijevaju kontribuciju vlastitog učešća, a rektor ne može stvoriti finansijsku obavezu jer bi tim prekršio Zakon o izvršenju budžeta, jer u njemu nemamo osigurana sredstva za te namjene, ističe profesor Makić.

Povodom Dana nauke u Federaciji BiH protekle sedmice u Mostaru je održana ceremonija  dodjele priznanja „Prijatelji nauke/znanosti“, a priznanje za izuzetno značajna naučna dostignuća u Federaciji BiH primilo  devet naučnika u četiri kategorije. Univerzitet u Bihaću je prepoznat kao naučno-istraživačka institucija koja je dala veliki doprinos nauci, a godišnju nagradu za nauku ovog puta je dobio prof. dr. sc. Halid Makić, redovni profesor Biotehničkog fakulteta, dok je Biotehnički fakultet dobio nagradu za popularizaciju nauke i promociju BiH na domaćem i međunarodnom planu.

Priznanja „Prijatelji nauke/znanosti“ dodjeljuju se za značajne uspjehe i evidentan doprinos organizaciji i razvoju naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti, te širenje spoznaja o značaju nauke i primjene rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada u svim oblastima društvenog života u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini.

Veliki broj projekata

Na Biotehničkom fauktetu Univerziteta u Bihaću  promovirana su dobivena priznanja, a govorilo se o doprinosu profesora ovog fakulteta nauci. To je ujedno bio povod za razgovor sa profesom Halidom Makićem, koji govoreći za Unsko-sanske novine „Krajina“ nije krio svoje oduševljenje i čast zbog ovog izuzetno vrijednog piznanja.

 – Jako sam sretan što sam dobio ovo priznanje i svakako mi godi ta vrsta valorizacije svega onog što radim. Nema tu nikakve materijalne koristi, to je čisto jedna satisfakcija i sretan sam što je i naš Biotehnički fakultet također dobio također priznanje. Naravno, u taj uspjeh je utkan rad svih njegovih profesora. Moj iskorak u principu se svodi na veliki broj projekata, možda jedan najveći broj projekata koji je dobiven od strane Federalnog ministarstva nauke. Radi se o 36 projekata koje je implementirao Biotehnički fakultet, od kojih je devet mojih gdje sam bio voditelj, a uključen sam bio u veliki broj ostalih projekata koje radimo sa Međunarodnom organizacijom rada, USAID-om, UNDP-om i naravno projekti koji su vezani za razvoj. Moje istraživačko područje uglavnom je bazirano na razvoj botaničkih suplemenata hrane, na bazi biljnih ekstrakata, odnosno ljekovitog bilja i ekstrakte koji se odnose na samoniklo divlje voće. Cilj nam je razviti određene proizvode koji će se sutra naći na policama licenciranih prodavnica hrane i apotekama. U tom kontekstu implementiramo projekat sa Međunarodnom organizacijom rada u okviru čega smo pokrenuli Centar za obrazovanje odraslih i radimo na edukaciji nezaposlenih lica kako bi podigli nivo znanja i konkurentnost na tržištu rada. Naravno, radimo i na zaštiti tradicionalnih specijaliteta i jednoj posebnoj oznaci koje će naši proizvodi u BiH imati. Dakle, želimo te proizvode zaštiti, dokazati da su oni po nečemu posebni što bi bilo osnova za njihovo brendiranje na tržištu rada, kaže profesor Makić.

Rezultat višegodišnjeg rada

Dodaje da, kada je u pitanju naučno-istraživački rad, smatra da je ovo priznanje rezultat višegodišnjeg rada na polju nauke i naučno-istraživačkog rada.

 – Ja samo radim svoj posao i smatram da je zakonski uz nastavu obavezan naučno-istraživački rad i transfer znanja. Iako moram priznati da osnivač u ovom momentu nema pravilan način verifikacije odnosno valorizacije pravih rezultata istraživanja jer nas i ne plaćaju za to, već je plaćen broj sati samo, što nije dobro. Nauka ne bi trebala biti samo nauka da bi mi napredovali već da ima sve navedeno i da pokušamo se uvezati i sa privrednim subjektima. Iskorak kojeg smo napravili je naše uvezivanje sa Obrtiničkom komorom Unsko-sanskog kantona,  jer smo na taj način došli do proizvođača kojima možemo transferirati znanje. Imamo jako dobra iskustva i saradnju kroz koju smo implementirali nekoliko projekata. Nažalost, još uvijek nemamo strategije razvoja Unsko-sanskog kantona koja bi trebala biti uvezana sa naučno-istraživačkim radom i koja bi pružila odgovore na ključna pitanja s kojima se naš kanton suočava. Dakle, moramo razvijati naučnu komponentu i taj transfer znanja te ih povezivati, što je garant opstanka Univerziteta u Bihaću. Nešto se na tom polju radi, ali za sada još uvijek to ide sporo.Ta valorizacija naučnog rada se mora nametnuti od strane akademske zajednice i očekujem da to uradi Savjet za nauku jer imamo problem kada su evropski projekti u pitanju koji zahtijevaju kontribuciju vlastitog učešća, a rektor ne može stvoriti finansijsku obavezu jer bi tim prekršio Zakon o izvršenju budžeta, jer u njemu nemamo osigurana sredstva za te namjene, ističe profesor Makić.

Dodaje, kako postoji veliki broj mladih i starijih kolega koji se bave naučno-istraživačkim radom, a rezultat toga je, kaže, visoka citiranost profesora Univerziteta u Bihaću kroz publikacije.  Sve to, ističe, nije održivo ukoliko osnivač ne bude ulagao u naučno-istraživački rad, a prvi korak u tom procesu je osnivanje naučno-istraživačkog instituta.  – Potrebno je uraditi niz pravnih pretpostavki da bi se to realiziralo, ali se iskreno nadam da će se to desiti. Da li će i kada će zaživjeti Institut ne znam, ali bih volio da se to desi što prije kako bi ih stavili u funkciju razvoja Unsko-sanskog kantona i lokalne zajednice, te dali vlastiti doprinos da naše znanje i istraživanje preko Instituta ili na neki drugi način, bude transferirano lokalnim zajednicama i Kantonu, poručio je profesor Makić.

Tekst objavljen u okviru Projekta “Krajina o Krajini” koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a

Objavio: usn krajina