Protiv smo ubijanja!
Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!


24/04/2024

U ORGANIZACIJI OBRTNIČKE KOMORE USK ODRŽAN OKRUGLI STOL: “GS1 BiH i globalni standardi za savremeno poslovanje”

Objavljeno: 08-03-2024 | 08:23

U ORGANIZACIJI OBRTNIČKE KOMORE USK ODRŽAN OKRUGLI STOL: “GS1 BiH i globalni standardi za savremeno poslovanje”
Primjena GS1 sistema može dovesti do značajnih poboljšanja u logističkom poslovanju, smanjenju troškova administriranja, kraćih rokova obrade od narudžbe do isporuke, veće tačnosti i boljeg upravljanja lancima snabdijevanja

U organizaciji Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona održan je Okrugli stol o temi “GS1 Bosne i Hercegovine i globalni standardi za savremeno poslovanje” u kojem su učestvovali predstavnici Obrtničke komore Federacije BiH, Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona, Univerziteta u Bihaću i lokalni obrtnici i proizvođači hrane. Cilj je bio da se onima koji se bave preradom i proizvodnjom hrane prezentira zakonska legislativa i kakav proizvod ona traži da bi on mogao doći na policu. Pored navedenog, razgovaralo se o BAR kodu i načinu kako proizvod plasirati do krajnjeg kupca.

Pozdravne i riječi otvaranja uputio je moderator  Halid Makić, profesor sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, kazavši da savremeni načini poslovanja zahtijevaju nova, savremena znanja i vještine. Danas se poslovanje zasniva na visokom nivou menadžerskih znanja i vještina, prilagođenih novim zahtjevima tržišta, kupaca, poslodavaca. 

Automatska razmjena računa

– Kompleksnost poslovanja u današnjem okruženju zahtijeva specifičan pristup – jedan je usmjeren ka poduzetničkom djelovanju a drugi ka digitalizaciji poslovnih procesa. U poslovanju je također značajan koncept kvaliteta. Sistem upravljanja kvalitetom koji je oličen u standardu serije ISO9001:2015, između ostalog omogućuje stalno unaprjeđenje, te ispunjava zahtjeve klijenata na najvišem mogućem nivou, uz to poštuje sve potrebne zakonske regulative, što se sve zajedno odražava na poboljšanje kvaliteta poslovanja organizacije u cjelini,  istakao je Makić. 

Primjena GS1 sistema može dovesti do značajnih poboljšanja u logističkom poslovanju, smanjenju troškova administriranja, kraćih rokova obrade od narudžbe do isporuke, veće tačnosti i boljeg upravljanja lancima snabdijevanja. Kompanije korisnici koje su usvojile GS1 sistem svakodnevno ostvaruju ogromne uštede jer primjenjuju isto rješenje komunikacije sa svim svojim trgovinskim partnerima, a istovremeno imaju potpunu slobodu za primjenu internih aplikacija po vlastitom nahođenju.

Zakonske procedure

– GS1 predstavlja skup standarda koji omogućavaju efikasno upravljanje globalnim, multiindustrijskim lancima snabdijevanja putem jedinstvene identifikacije proizvoda, transportnih jedinica, sredstava, lokacija i usluga. On podržava tradicionalne i elektronske privredne procese, te pomaže u pružanju pune vidljivosti i sljedivosti. Ovdje u Unsko-sanskom kantonu smo imali edukaciju o GS1 standardu koji se nalaze svuda oko nas, a najpoznatiji standard je Barkod sa prefiksom 387. GS1 je nosilac licence iz Brisela koji omogućava da kodiramo proizvode na tačno utvrđen način. GS1 standardi su standardi koji se najviše upotrebljavaju u lancu snabdijevanja i htjeli smo upoznati privrednike na koji način možemo upotrijebiti standarde kako bi unaprijedili poslovanje. Digitalizacija podrazumijeva potpunu automatizaciju i elektronsku razmjenu poslovnih poslova i E fiskalizacija je nešto što će biti nužno da se uvede sa E-računom. To će biti način gdje ćemo automatski razmjenjivati poslovne poruke, prvenstveno račun, na taj način ćemo imati bolju vidljivost i veću transparentnost javnih sredstava, a privrednici će imati uštede na papiru, poštarini i automatizaciji poslovnih procesa tako da ljudi neće trošiti vrijeme na vođenju računa, nego će oni biti automatski razmijenjeni na nivou informacionih sistema,  kazao je Adi Turković, direktor GS1 BiH.

Za Obrtničku komoru Unsko-sanskog kantona ovo je događaj od izuzetnog značaja iz razloga što će upotreba GS1 tehnologije uskoro biti zakonski biti obavezna da se koristi, te je potrebno proizvođače koje okuplja Komora, pretežno obrtnike i ostale koji se pretežno bave proizvodnjom i preradom hrane, pokazati i podučiti koje su zakonske procedure da bi jedan proizvod došao na police.

– Imamo brojne značajne goste, a pored njih i proizvođače iz Unsko-sanskog kantona. Voljeli bismo da je okruglom stolu prisustvovao još veći broj proizvođača jer sve ovo radimo zbog njih i za njihov interes, ali je važno da predstavnici pojedinih grupa i udruženja prenesu ostalim proizvođačima načine kako se lakše može doći do legalizacije samog proizvoda,  kazao je Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona.

F. Vojić

Tekst objavljen u okviru projekta “Za prosperitetniji USK-a” koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva privrede USK-a.

Objavio: usn krajina