14/07/2024

U POSLOVNOJ ZONI RATKOVAC KOD CAZINA: Kamen temeljac proizvodnog pogona ASTA Energy iz Austrije; investicija vrijedna 23 miliona maraka

Objavljeno: 14-12-2023 | 10:36

U POSLOVNOJ ZONI RATKOVAC KOD CAZINA: Kamen temeljac proizvodnog pogona ASTA Energy iz Austrije; investicija vrijedna 23 miliona maraka

Poslije tri godine priprema u Cazinu, polaganjem kamena temeljca ozvaničen je početak izgradnje proizvodnog postrojenja austrijske kompanije ASTA Energy Transmission Componens.

Vrijednost ove investicije procijenjena je na 23 miliona maraka.

Riječ je o kompaniji koja se bavi proizvodnjom za potrebe elektroenergetske industrije, a konkretno, u Cazinu će se proizvoditi komponente od plosnatog bakra koje se koriste u ovom sektoru, namotaji za generatore i dijelovi za elektromotore.

Proizvodni pogon gradi se u Poslovnoj zoni Ratkovac i prostiraće se na površini od oko 50.000 metara kvadratnih, a pomenutu parcelu investitor je kupio po cijeni od 580.000 maraka.

– Ovim preduzećem, koje je šesto u sklopu naše grupacije, značajno ćemo proširiti naše proizvodne kapacitete. Cazin nam je bio zanimljiv zbog svoga položaja i blizine Evropskoj uniji, analizirali smo stanje na tržištu i uvjereni smo kako ćemo ispuniti naše poslovne planove”, istakao je Karl Schäcke, predstavnik investitora iz Austrije.

Planirano je da zaposlenje u ovom proizvodnom pogonu, kada on započne raditi punim kapacitetom, dobije 300 radnika, prenose Nezavisne novine. 

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević ističe kako je ovo najveća poslovna investicija u tom gradu, ali i cijelom Unsko-sanskom kantonu u poslijeratnom periodu.

– Ovo nije veliki dan samo za našu lokalnu zajednicu, nego i za državu, jer svako radno mjesto i svaka fabrika su bitni, a ova investicija je i te kako značajan iskorak. Moglo bi se kazati da s ovim počinje nova faza u privrednom razvoju Cazina, kazao je Ogrešević.

On je istakao kako su gradske vlasti austrijskim investitorima pružile sve što im je bilo potrebno te omogućile izdavanje potrebnih dozvola i odobrenja u najkraćem mogućem roku.

 Smatram da je ovo investicija koja nije bitna samo za Cazin i Krajinu, već i za cijelu BiH jer projekat ovih razmjera nismo ovdje zabilježili već nekoliko decenija, naveo je Ogrešević. 

Objavio: usn krajina