18/05/2024

U SARAJEVU ODRŽAN SASTANAK O POTENCIJALIMA NEISKORIŠTENE ŠUMSKE BIOMASE U UNSKO-SANSKOM: Energija i okoliš mogu biti na jednoj strani

Objavljeno: 26-04-2024 | 07:59

U SARAJEVU ODRŽAN SASTANAK O POTENCIJALIMA NEISKORIŠTENE ŠUMSKE BIOMASE U UNSKO-SANSKOM: Energija i okoliš mogu biti na jednoj strani
Razgovarano je o mogućnostima korištenja oko 100.000 tona neiskorištene biomase s područja kojim upravlja ŠPD „Unsko-sanske šume“, a  koja nastaje kao rezultat otpada prilikom sječe i obrade drveta –  Učesnici sastanka posebno su istakli značaj očuvanja okoliša i čišćenja šuma od neiskorištene šumske biomase 

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić zajedno s federalnom ministricom okoliša i turizma NasihomPozder i federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem, inicirao je održavanje sastanka o potencijalima neiskorištene šumske biomase na području Unsko-sanskog kantona, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Kako je istaknuto, na sastanku održanom u Sarajevu, razgovarano je o mogućnostima korištenja oko 100.000 tona neiskorištene biomase s područja kojim upravlja ŠPD „Unsko-sanske šume“, a  koja nastaje kao rezultat otpada prilikom sječe i obrade drveta. Učesnici sastanka posebno su istakli značaj očuvanja okoliša i čišćenja šuma od neiskorištene šumske biomase. 

– Na ovaj način nastojimo da „očistimo“ naše šume i iskoristimo ono što trenutno nije adekvatno zbrinuto ili propada, te za naše kompanije osiguramo karbonske kredite koji će vrlo brzo biti jedan od ključnih faktora u pozicioniranju na tržištu Evropske unije. Cjelokupna tehnologija i koncept je zastupljen u Evropskoj uniji koja ima rigorozne ekološke standarde. Radi se o tzv. održivoj zelenoj energiji, koju potiče Evropska unija i koja je u skladu sa Green deal-om i drugim međunarodnim propisima i konvencijama. Vrlo je bitno da BiH ima što veći udio kogeneracijske proizvodnje, odnosno da koristi različite izvore u procesu proizvodnje energije. Ukazano je da se radi o količini mase koja odgovara proizvodnji od 100.000 MWh godišnje,  kazao je ministar Hrnjić tokom sastanka.

U saopćenju se dodaje da su ministri Pozder i Lakić iskazali zadovoljstvo prezentiranim projektom, te ukazali na potrebu izrade studije izvodljivosti koja bi dodatno ukazala na opravdanost ovog projekta.

– Pozitivna strana ovog projekta je da energija i okoliš mogu biti na jednoj strani. Vjerujem da će ekonomska opravdanost projekta pokazati da naša zemlja treba slijediti put energetske tranzicije i uvoditi u sistem obnovljive izvore energije,  kazala je ministrica Pozder.

Ministar Lakić istakao je opredijeljenost resornog ministarstva za podršku ovom projektu.

– Tri ministarstva su dala načelnu podršku ideji koja brine o okolišu, a ujedno kroz zbrinjavanje neiskorištene šumske biomase doprinosi proizvodnji energije,  naglasio je ministar Lakić. 

Sastanku su prisustvovali i Armin Kardašević,  ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona i  Haris Koljić, direktor ŠPD „Unsko-sanske šume“. Oni su, kako se navodi u saopćenju, iskazali interes za učešće u pilot projektu kojim se nastoji iskoristiti biomasa i unaprijediti razvoj šumsko-privrednih društava i lokalnih zajednica.

– S obzirom da naš obim sječa iznosi 400.000 kubika u odnosu na količine od 570.000 koje su nam zakonski dozvoljene, tu vidimo značajnu poslovnu priliku za povećanje performansi rada preduzeća na bazi održivog korištenja svih potencijala šumskih resursa,  kazao je Koljić.

Kroz prezentirani pilot projekt potiče se poslovna aktivnost, povećava obim naplate poreza, a lokalne zajednice i privreda imaju priliku za dodatni privredni razvoj, navedeno je u saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Tekst objavljen u okviru projekta „ Za prosperitetniji Unsko-sanski kanton“ koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona.

Objavio: usn krajina