21/07/2024

URSULA VON DER LEYEN POPUT “KRALJICE”: Oko 800 službenika Evropske komisije kritizira njezinu “bezuvjetnu”, “nekontroliranu” podršku “jednoj od dviju strana” u sukobu

Objavljeno: 15-01-2024 | 15:23

URSULA VON DER LEYEN POPUT “KRALJICE”: Oko 800 službenika Evropske komisije kritizira njezinu “bezuvjetnu”, “nekontroliranu” podršku “jednoj od dviju strana” u sukobu

NAKRATKO je prošle godine izgledalo kao da bi kandidatura Ursule von der Leyen za drugi mandat predsjednice Evropske komisije mogla biti problematična. U neplaniranom putovanju u Izrael u oktobru stajala je uz Benjamina Netanyahua i izrazila bezrezervnu solidarnost u borbi protiv Hamasa – Prvi europski diplomat Josep Borell javno ju je prekorio što se pretvara da govori u ime cijele EU

Njena izjava ne bi bila suvišna kad bi dolazila od američkog predsjednika ili nekog njemačkog političara (što je, uostalom, Von der Leyen bila prije nego što je preuzela europsku dužnost), ali budući da dolazi od šefice jedne od najmoćnijih institucija Europske unije o temi koja izaziva najveće podjele u bloku, to je pokrenulo najveću reakciju u njezine četiri godine na dužnosti, piše Politico.

Podjele u EU zbog podrške Izraelu

Diplomati su ljutiti na Von der Leyen što je ignorirala zajedničku izjavu ministara vanjskih poslova EU koja predstavlja stav Unije i poziva Izrael na suzdržanost i poštovanje međunarodnog prava.

Oko 800 službenika Europske komisije potpisalo je pismo u kojem se kritizira njezinu “bezuvjetnu”, “nekontroliranu” potporu “jednoj od dviju strana” u sukobu. Prvi europski diplomat Josep Borell javno ju je prekorio što se pretvara da govori u ime cijele EU.

“Ponašala se kao kraljica”

“Sve se više ponašala kao kraljica”, rekao je tada jedan diplomat EU za Politico kritizirajući je da je prekoračila svoje ovlasti, isključila vlade EU iz donošenja odluka i s malom skupinom savjetnika vladala dekretima.

Međutim, nekoliko mjeseci kasnije pozicija Von der Leyen ponovno je čvrsta. Bez isprike ili povlačenja, prebrodila je političku oluju i iz nje izašla ako ne jača nego ikad, barem neoštećena. Ne samo da ostaje favorit za drugi mandat predsjednice komisije – čini se da nijedan drugi kandidat nema šanse zamijeniti je kada se čelnici EU ovog ljeta sastanu kako bi podijelili vodeće dužnosti.

Nazovimo to metodom Von der Leyen. Isto ponašanje koje ju je dovelo u probleme omogućilo joj je ne samo da prevlada ovu krizu već i sve druge izazove u više od 20 godina u politici. Suočena s kritikama, Von der Leyen pokazuje gotovo trumpovski kapacitet da ih drsko izdrži – držeći se mirno i smiješeći se kroz nevolje sve dok njezini klevetnici ne posustanu.

Malo tko sumnja da će dobiti i drugi mandat – ako ga želi

Na jednom skupu u studenom Von der Leyen je odbila potvrditi da će se ponovno kandidirati, ali je rado odgovorila na pitanje što bi učinila s drugim mandatom rekavši da bi “zadržala smjer kretanja za velike teme” iz svog prvog mandata – naime, Green Deal, digitalnu transformaciju i otpornost.

U razgovorima s desecima EU dužnosnika i diplomata malo tko je izrazio ozbiljne sumnje da će drugi mandat biti njezin ako ga bude željela. Kritike u Bruxellesu ponovno su utihnule ili se barem povukle iza zatvorenih vrata jer dužnosnici ne žele riskirati sukob s “13. katom” sjedišta Europske komisije u Berlaymontu, gdje svoje urede imaju Von der Leyen i njeni suradnici.

Dok je odgovarala na spomenuta pitanja, u očima joj se vidio bljesak koji ostavlja malo sumnje u njezine ambicije – ili njezino uvjerenje da ne postoji nitko tko je može zaustaviti. No iako je neosporna rekrunizacija daleko najvjerojatniji ishod, još uvijek postoji šansa da je čeka iznenađenje.

Von der Leyen je u Bruxelles stigla gotovo iz vedra neba. Kad se njezino ime pojavilo 2019. tijekom pregovora nakon izbora za Europski parlament, bila je relativno nepoznata izvan Berlina, gdje se uspinjala kroz političku hijerarhiju pod tadašnjom kancelarkom Angelom Merkel.

Skok s broda koji tone

Međutim, za tadašnju njemačku ministricu obrane taj je potez bio povratak kući. Njezin otac Ernst Albrecht bio je jedan od prvih službenika u EU. Prvih 13 godina života provela je u briselskoj četvrti Ixelles, u sjeni institucija EU, pohađajući Europsku školu. “Rođena u Bruxellesu. Europljanka srcem”, tako voli opisati samu sebe.

Bila je to i prilika za skok s broda koji tone. Isprva je smatrana Merkeličinom štićenicom, a njezina je karijera potonula zbog skandala oko toga što je njezino ministarstvo koristilo vanjske konzultante bez odgovarajućeg nadzora. Čak i kad se Von der Leyen preselila u europski ured, kod kuće se suočavala s parlamentarnom istragom, a zastupnici su negodovali zbog brisanja podataka s mobitela, za koje su vjerovali da bi mogli sadržavati dokaze u slučaju. Neće to biti posljednji put da se našla u problemima zbog nestajanja SMS-ova.

Međutim, nije dugo trebalo da kritike prestanu. Von der Leyen je brzo promijenila svoj profil u Bruxellesu pretvorivši se u vjerojatno najmoćniju predsjednicu Komisije nakon Jacquesa Delorsa, titana europske politike koji je umro u prosincu.

Spava u sjedištu EK

Poznato je da ona spava u sjedištu Komisije. Radi do kasno, uključujući i vikende. Tijekom misija u inozemstvu ponekad je brifiraju dok vježba kako bi uštedjela vrijeme; kao liječnica zna za dobrobit izreke “Mens sana in corpore sano”. Njezin iscrpljujući raspored rada i putovanja postao je popularna šala u europskoj četvrti, posebno među njenim pomoćnicima.

Njezin rad pod pritiskom odredio ju je kao uspješnu kriznu upraviteljicu: dinamičnu, dobro pripremljenu, presudno blisku Washingtonu, sposobnu raščistiti maglu koja ponekad obavija Bruxelles. Kako je njezina hrabrost bila testirana prvo pandemijom covida-19, a zatim ratom u Ukrajini, u glavnim gradovima diljem Europe postala je javno lice ponekad udaljenog europskog birokratskog stroja.

Pomoglo je i to što je u konstelaciji europske moći zvijezdama oko nje nedostajalo sjaja. Francuske i njemačke čelnike smatra se arogantnima i povučenima ili neučinkovitima i dosadnima. Njezinog institucionalnog suparnika, predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela u Bruxellesu smatraju rastresenim i sklonim gafovima, posebno nakon skandala Sofagate, u kojem se zbog svog očitog pokušaja da zasjeni Von der Leyen tijekom posjeta Turskoj činio kao seksist, ignorant i nesposoban – dijelom i zbog toga kako se Von der Leyen nosila s uvredom.

“U stilu Kuće od karata” 

“Bilo je to gotovo u stilu Kuće od karata. Ona je iskoristila tu priliku da se pokaže u pozitivnom svjetlu i on je potpuno upao u zamku”, rekla je Theresa Kuhn, profesorica europskih studija na Sveučilištu u Amsterdamu.

Michel je u subotu najavio da će se kandidirati na europskim parlamentarnim izborima u lipnju, što znači da će u srpnju gotovo sigurno odustati od svoje trenutne pozicije.

Nevolja za Von der Leyen je to što se upravo njezina snaga ispostavlja kao jedna od njezinih najvećih ranjivosti. Dok je rješavala svoje krize, ponekad je zaobilazila vlastite povjerenike ili, što je još kontroverznije, otimala odluke iz ruku nacionalnih vlada koje su navikle vladati u Bruxellesu. Na primjer, nakon ruske invazije na Ukrajinu Komisija je uglavnom držala rasprave o sankcijama u tajnosti, koordinirajući se s Parizom, Berlinom i Rimom, ali i Washingtonom, te predstavljajući paket članicama EU tek u posljednjem trenutku.

“EU je uvijek bila kritizirana kao spora. Ona ponekad prigrabi neku moć pri donošenju nekih odluka, ali s druge strane to je najučinkovitiji način da se stvari obave”, rekla je Kuhn.

“To nas sve izluđuje”

To je možda istina. Ali njezin monarhistički pristup i centralizirajući instinkti također su uznemirili Bruxelles – i to ne samo u Europskom parlamentu, čiji su zastupnici stalno i neučinkovito agitirali za više demokratskog nadzora.

Nekoliko viših dužnosnika Komisije reklo je za Politico da stil Von der Leyen i njezinih suradnika izaziva negodovanje na svim razinama izvršne vlasti EU. “To nas sve izluđuje”, rekao je dužnosnik Europske komisije, koji je, kao i drugi dužnosnici citirani u ovoj priči, zamolio da ostane anoniman: “Ako ostane još jedan mandat, iz zgrade će krenuti jasan signal da će se stvari morati promijeniti.”

Za Von der Leyen još je veći problem to što ljutnja raste i u europskim prijestolnicama, čiju će potporu trebati kako bi osigurala drugi mandat.

Diplomati EU često pokušavaju uhvatiti korak s najavama Von der Leyen, od sankcija prema Kini do odnosa s Ujedinjenim Kraljevstvom i nedavno s njezinim stavom prema Izraelu. “Ona radi svoje bez formalnog savjetovanja sa državama članicama. Bilo je puno razumijevanja za ovo na početku ukrajinskog rata, ali strpljenje je na izmaku”, rekao je jedan dužnosnik EU-a.

Objavio: usn krajina