17/06/2024

USTAVNI SUD BiH: Zakon o nepokretnoj imovini RS-a privremeno stavljen van snage

Objavljeno: 02-03-2023 | 12:21

USTAVNI SUD BiH: Zakon o nepokretnoj imovini RS-a privremeno stavljen van snage
Ustavni sud BiH je na plenarnoj sjednici održanoj elektronskim putem razmatrao zahtjev Bećirovića za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud privremeno stavio van pravne snage osporeni zakon do donošenja konačne odluke ovog suda.

Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, obratila se javnosti nakon sjednice Ustavnog suda na čijem je dnevnom redu bila apelacija člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića podnesena zbog Zakona o nepokretnoj imovini RS-a, prenosi Faktor.

Ustavni sud BiH je na plenarnoj sjednici održanoj elektronskim putem razmatrao zahtjev Bećirovića za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud privremeno stavio van pravne snage osporeni zakon do donošenja konačne odluke ovog suda.

– 28. februara kada je zakon stupio na snagu, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je podneskom obavijestio Ustavni sud da ostaje kod svog zahtjeva. Isti dan su još tri podnositelja zahtjeva dostavila Sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini na teritoriji RS-a. Danas je Ustavni sud održao plenarnu sjednicu elektronskim putem samo sa tom tačkom dnevnog reda.

Ustavni sud je donio odluku o privremenoj mjeri kojom je usvojio zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, 11 zastupnika Zastupničkog doma i pet delegata Doma naroda Parlamenta BiH za donošenje privremene mjere. Ustavni sud BiH je donio odluku kojom se privremeno stavlja van prave snage zakon o nepokretnoj imovini u RS-u – rekla je Galić.

Odluka stupa na snagu odmah, a odluka nije donesena jednoglasno. Kako je kazala Galić, potpredsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević je izdvojio svoje mišljenje.

I član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini sa zahtjevom za određivanje privremene mjere, kako ne bi nastala nenadoknadiva šteta eventualnom primjenom spornog zakona. Isto su učinili 11 zastupnika Zastupničkog doma i pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. U pitanju su zastupnici iz Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde (NiP), Naše strake (NS) i Bosanskohercegovačke inicijative (BHI-KF) i delegati Šefik Džaferović, Dženan Đonlagić, Džemal Smajić, Safet Softić i Zlatko Miletić.

Galić je navela da su svi zahtjevi spojeni.

Napomenula je da se radi o složenom pitanju, te da se sada zahtjevi trebaju dostaviti NSRS-u i eventualno drugim institucijama, tako da se na plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH 23. i 24. marta neće stići razmatrati o ovom predmetu u meritumu.

Galić je istakla da je ovaj zakon privremeno stavljen van snage do donošenja konačne odluke, a odgovarajući na pitanja novinara naglasila je da ne trebaju obavještavati Tužilaštvo Bosne i Hercegovine o tome i da ono po službenoj dužnosti treba pratiti. Podsjetila je da je krivično djelo i neizvršavanje odluka Ustavnog suda.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je 27. februara donio odluku kojom je suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, objavljen u Službenom glasniku RS-a i koji je 28. februara trebao stupiti na snagu.

Objavio: usn krajina