25/06/2024

UVJET ZA IZDAVANJE ELEKTRONSKE GRAĐEVINSKE DOZVOLE: Usklađivanje zakona s federalnim

Objavljeno: 14-12-2023 | 08:21

UVJET ZA IZDAVANJE ELEKTRONSKE GRAĐEVINSKE DOZVOLE: Usklađivanje zakona s federalnim

Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić i direktor Ekonomskog ureda Misije USAID-a u BiH Karl Wurster otvorili su skup “Aktivnosti na usklađivanju zakonodavnog okvira u oblasti građenja na nivou kantona i Federacije Bosne i Hercegovine”.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja je saopćilo da je na skupu aktivnosti prezentirao direktor USAID-ovog projekta e-uprave Emir Ramadanović.

Ministar Nedić je, navedeno je u saopćenju Ministarstva, održao i radni sastanak sa kantonalnim ministrima o koordinaciji aktivnosti na usklađivanju pravnog okvira u oblasti građenja.

– Uvođenjem e-dozvola ojačat će se suradnja i koordinacija između nadležnih kantonalnih ministarstava i Federalnog ministarstva prostornog uređenja, te će se preuzeti neophodni koraci kako bi se omogućila implementacija elektronskog sistema za ishodovanje e-dozvola i drugih akata u oblasti građenja, kao što su izmjene zakonodavnog okvira, omogućavanje pristupa elektronskom sistemu za ishodovanje e-dozvola itd, što bi bilo od posebnog značaja za oblast građenja u Federaciji BiH, navedeno je u saopćenju Ministarstva.

Tema skupa bila je i razmatranje daljnjih aktivnosti o primjeni izmjena i dopuna Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH, kao i donošenja uredbe o postupku ishodovanja e-dozvola i drugih akata u oblasti građenja, saopćeno je iz Federalnog ministarstvo prostornog uređenja.

Objavio: usn krajina