17/06/2024

VANREDNA TELEFONSKA SJEDNICA: Vijeće ministara usvojilo Program ekonomskih reformi BiH izrađen prema smjernicama Evropske komisije

Objavljeno: 20-03-2023 | 11:38

VANREDNA TELEFONSKA SJEDNICA: Vijeće ministara usvojilo Program ekonomskih reformi BiH izrađen prema smjernicama Evropske komisije

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojilo je Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za razdoblje 2023. – 2025. godine (PER BiH 2023. – 2025.), koji će biti dostavljen Europskoj komisiji.

Program ekonomskih reformi izrađen je prema smjernicama Evropske komisije, na temelju priloga koje su dostavile nadležne institucije na državnoj i entitetskoj razini.

Fokus je na 25 reformskih mjera u okviru strukturnih reformi koje su prepoznate na svim razinama vlasti kao značajne za snaženje konkurentnosti i uklanjanje prepreka gospodarskom rastu i razvitku Bosne i Hercegovine u trogodišnjem razdoblju. Sastavni dio Programa reformi je makroekonomski i fiskalni okvir, čiju izradu su koordinarali Direkcija za ekonomsko planiranje i Ministarstvo financija i trezora BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Strukturne reforme sadržane u ovom programu, sukladno smjernicama Evropske komisije, organizirane su u 13 područja i uključuju upravljanje javnim financijama, zelenu tranziciju, digitalnu transformaciju, poslovno okruženje i smanjenje sive ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije, reforme u oblastima tržišta energije, prometa, poljoprivrede, industrije i usluga, obrazovanja i razvoja vještina, zapošljavanja i tržišta rada, kao i socijalne skrbi i inkluzije te zdravstvene zaštite, prenosi BHRT.

Kao tri ključna izazova izdvojena su povećanje učinkovitosti tržišta rada, poboljšanje poslovnog okruženja bližom suradnjom i koordinacijom svih razina vlasti te upravljanje javnim financijama.

Izradu ovog važnog dokumenta koordinirala je Direkcija za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine zajedno s Ministarstvom financija Republike Srpske i Federalnim zavodom za programiranje razvoja sukladno svojim nadležnostima, navodi se u saopćenju.

Objavio: usn krajina