21/05/2024

VELIKA KLADUŠA: PUMPNA STANICA „SLAPNICA“: Pušten u pogon novi uređaj za dezinfekciju vode

Objavljeno: 27-04-2024 | 09:23

VELIKA KLADUŠA: PUMPNA STANICA „SLAPNICA“: Pušten u pogon novi uređaj za dezinfekciju vode

Almir Imširović, mini­star za građenje, pro­sto­rno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko-sanskog kantona prisustvoavo je puštanju u pogon novog uređaja za dezinfekciju vode na pumpnoj stanici „Slapni­ca“ u Velikoj Kladuši. Ovaj pogon sa aspekta za­štite okoliša osigurava veću zaštitu, očuvanja i poboljša­nja kvalitete zraka, tla i vode. Dezinfekcija vode radi na principu da se elektrolizom iz soli dobiva natrijum hipo­hlorit koji je ekološki prihvatljiviji od dosadašnjeg pro­cesa gasnim hlorom.

Ovo je automatizovan proces na daljinsko upravlja­nje koji se primjenjuje širom Evropske unije. U ovom pro­jektu Ministarstvo za gra­đe­nje, prostorno uređenje i zaštiti okoliša u Vladi Unsko-sanskog kantona učestvovalo je sa 40.000 KM što je oko 70 posto sredstava i nada­mo se da ćemo u narednom periodu omogućiti primjenu ovog sistema i na drugim pumpnim stanicama na području Unsko-sanskog kantona, naglasio je ministar Imširović.

Tekst objavljen u okviru projekta „ Eko krajina“ koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona.

N. Piralić

    Objavio: usn krajina