Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

VISOKI PREDSTAVNIK U BOSNI I HERCEGOVINI CHRISTIAN SCHMIDT: Suprotstavljanje napadima na Dejtonski sporazum, Ustav i institucionalni poredak i dalje su prioritet u mom radu

Objavljeno: 15-11-2023 | 14:01

VISOKI PREDSTAVNIK U BOSNI I HERCEGOVINI CHRISTIAN SCHMIDT: Suprotstavljanje napadima na Dejtonski sporazum, Ustav i institucionalni poredak i dalje su prioritet u mom radu

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt izjavio je danas u Sarajevu da Ustav BiH ne predviđa pravo na otcjepljenje entiteta, ali da je, ipak, suverenitet i teritorijelni integritet zemlje konstantno pod prijetnjom, kao i funkcionisanje institucija, prenosi Slobodna Bosna.  

U svom izlaganju pod nazivom “Dejtonski mirovni sporazum i perspektive za budućnost BiH” na 105. Rose – Roth seminaru, Schmidt je podsjetio da je Dejtonski sporazum donio novi Ustav i da je Ured visokog predstavnika u vremenu neposredno nakon rata značajno doprinio u stvaranju strukture za funkcionisanje zakonodavstva.

– Suprotstavljanje napadima na Dejtonski sporazum, Ustav Bosne i Hercegovine i institucionalni poredak i dalje su prioritet u mom radu – istakao je Schmidt.

Dodao je da se političari iz RS-a nisu odrekli secesionističkih politika, već su u posljednje vrijeme intenzivirali svoje aktivnosti.

– Ja ne mogu praviti kompromise kad je u pitanju Dejtonski sporazum jer je to moj mandat koji shvatam vrlo ozbiljno – naveo je Schmidt.

Poručio je da je neophodno spriječiti nazadovanje u procesu reformi, razvoja demokratije i vladavine prava.
Schmidt smatra da je sada vrijeme da BiH ubrza provođenje reformi jer je približavanje Evropskoj uniji cilj kojem svi težimo. Naglasio je da je još dosta posla ostalo da bude urađeno, jer ovo je zemlja u kojoj još nije dovoljno učinjeno po pitanju korupcije, vladavine prava i izbornih prevara.

PSBiH domaćin je 105. Rose-Roth Parlamentarne skupštine NATO-a u čijem radu sudjeluje oko 130 registriranih sudionika među kojima su parlamentarci PSNATO-a, članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-u, članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, članovi Kolegija Predstavničkog i Doma naroda PSBiH i ministri iz Vijeća ministara BiH s predsjedavajućom Borjanom Krišto na čelu, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i direktori policijskih agencija, kao i komandantica NATO štaba Sarajevo generalica Pamela McGahа, diplomatski predstavnici i stručnjaci iz BiH i prestižnih evropskih institucija.
Rose Roth program saradnje s parlamentima zemalja centralne i istočne Evrope (CEE) pokrenuli su 1990. godine tadašnji predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a kongresmen Charlie Rose i senator Bill Roth.

Globalni cilj Rose Roth inicijative jeste jačanje razvoja parlamentarne demokratije u zemljama CEE korištenjem PSNATO-a kao mehanizma u međuparlamentarnoj saradnji i podršci.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.