17/06/2024

VISOKO OBRAZOVANJE: Počeo prvi upisni rok

Objavljeno: 10-06-2024 | 13:11

VISOKO OBRAZOVANJE: Počeo prvi upisni rok

Na Univerzitetu u Sarajevu konkurs za prvi ciklus studija objavljen je danas. Prijava se obavlja elektronskim putem preko web stranice.

Sve prijave za upis na UNSA idu preko web stranice i tako se predaju dokumenti. Zanimljivo je da se studenti mogu odlučiti za tri izbora fakulteta pri predaji dokumenata te više smjerova.

“Svi studenti prave prvi, drugi i treći izbor. Oni koji ne uspiju da se kvalificiraju na listu prvog izbora, automatski su prepoznati na listi drugog. U biti je ovaj sistem omogućio transparentnost i pravičnost u kvalifikaciji studenata. Tako da studenti koji imaju najbolje rezultate, u ocjenama iz srednje škole u kombinaciji sa prijemnim ispitom, dobivaju mogućnost pravo upisa na izbor koji su napravili. Ali, i svi drugi studenti dobijaju jedno od mjesta, u zavisnosti kakvi su njihovi rezultati. Studenti ne lutaju, prate sebe na listama i imaju četiri puta pravo promijeniti svoje izbore tokom konkursne procedure. Pa ako vide da su niže rangirani na listi, mogu birati drugo”, pojasnila je za Klix.ba Dženana Husremović, prorektorica za nastavu i studentska pitanja na UNSA.

Medicinske i biomedicinske nauke uz tehničke grupacije su tradicionalno najinteresantnije.

“Ali, vidimo i porast interesovanja za programe društvenog usmjerenja, poput kriminalistike, psihologije te umjetničke akademije koje su prepoznate u cijelom svijetu”, navela je Husremović.

Za upis brucoša je raspisano 5.590 mjesta za prvi ciklus, dok se konkurs za drugi ciklus raspisuje krajem avgusta ili početkom septembra.

Posebno interesanti su stručni studiji koji traju dvije godine te jako popularni. Odvijaju se na Prirodno-matematičkom fakultetu, Elektrotehničkom, Fakultetu za upravu gdje će biti 195 mjesta.

Na Fakultetu za upravu postoji zajednički smjer sa Prirodno-matematičkim fakultetom koji je dosta popularan.

“Zove se Informatičke tehnologije u javnoj upravi, što je jedan od novih smjerova i treba nam poslužiti da ojačamo digitalne kompetencije zaposlenih u javnoj upravi kako bismo olakšali proces pristupa Evropskoj uniji”, navela je Husremović.

Banja Luka: Studenti sve češće upisuju Rudarski fakultet

Konkurs za prvi upisni rok na Univerzitetu Banja Luka će biti objavljen 12. juna dok će se prijemni ispit polagati 1. jula.

“Svi oni kandidati koji uspješno polože prijemni ispit mogu da se upišu od 8. do 12. jula. Na fakultetima i akademijama gdje ostane mjesta, organizovat ćemo i drugi upisni rok koji kreće polovinom avgusta, a prijemni ispit je 2. septembra”, rekao je za Klix.ba Dario Stanković, viši stručni saradnik za odnose sa javnošću ovog univerziteta.

Postoji mjesto za 2.640 studenata, a o trošku Vlade RS-a se može školovati skoro njih 1.900, zatim 75 vanrednih i 302 stranih studenta te 381 samofinansirajući.

Mostar: Svaki četvrti upisani je strani državljanin

Upisi na Sveučilištu u Mostaru za prvi rok traju od 24. juna do 5. jula dok će se postupak i ispiti održati do 8. do 12. jula.

“Na Sveučilištu u Mostaru najtraženiji su smjerovi iz područja Biomedicine, kao što su Medicinski fakultet, Farmaceutski fakultet te Fakultet zdravstvenih studija, koji nude studije medicine, dentalne medicine, fizioterapije, farmacije i ostale srodne smjerove”, rekao je za Klix.ba Vladimir Vegar sa ovog fakulteta.

Sveučilište u Mostaru ove godine bilježi porast broja upisanih studenata u odnosu na prošle godine, dok je svaki četvrti upisani student bio strani državljanin.

Objavio: usn krajina