17/06/2024

VITKO TELO ZA IGRANJE: HRT kažnjen s 13.270 eura zbog reklamiranja čarapa Lepe Brene

Objavljeno: 05-01-2024 | 13:22

VITKO TELO ZA IGRANJE: HRT kažnjen s 13.270 eura zbog reklamiranja čarapa Lepe Brene

VIJEĆE za elektroničke medije (VEM) izreklo je HRT-u prekršajni nalog od 13.270 eura (100.000) kuna te 1320 eura odgovornoj osobi zbog prikrivenog oglašavanja u emisiji “Kod nas doma”, u kojoj je gostovala pjevačica Fahreta Jahić, poznatija kao Lepa Brena, koja je reklamirala svoju kolekciju čarapa.

Vijeće za elektroničke medije (VEM) od HRT-a je još sredinom prosinca zatražilo očitovanje zbog mogućeg kršenja odredbi Zakona o elektroničkim medijima o prikrivenom oglašavanju, odnosno odredbi da ”audiovizualna komercijalna komunikacija mora biti odmah prepoznatljiva kao takva” te da ”nisu dopuštene prikrivene audiovizualne komercijalne komunikacije”.

S obzirom na to da se HRT dijelom financira iz pristojbe, kaznu će na kraju platiti svi građani.

Voditeljica nije zaustavila Brenu u reklamiranju čarapa

Reakcija hrvatskog medijskog regulatora uslijedila je nakon emisije emitirane 4. prosinca u kojoj je Lepa Brena nekoliko minuta nesmetano reklamirala čarape iz svoje modne kolekcije, a voditeljica Iva Šulentić nije je u tome zaustavila.

Zbog toga su se naknadno oglasili s HRT-a tvrdeći kako je Lepa Brena bila prethodno upoznata sa svim temama razgovora.

HRT: Gošća je iskoristila gostovanje u emisiji uživo i reklamirala svoj novi poduzetnički projekt

Istaknuli su kako je scenarij gostovanja sadržavao sljedeće teme: predblagdansko vrijeme, kako ga ona provodi s obitelji, o njezinim koncertima pred mnogobrojnom publikom, njezina pjevačka karijera, uspomene na Zagreb, fenomen pet rasprodanih Arena Aleksandre Prijović i najava njezinog koncerta u Areni Zagreb sljedeće godine.

”No, unatoč tome, gošća je nažalost iskoristila gostovanje u emisiji uživo i reklamirala svoj novi poduzetnički projekt. Nitko uključen u stvaranje ove popularne poslijepodnevne zabavne emisije nije imao namjeru baviti se reklamiranjem navedenih proizvoda”, izvijestili su s Prisavlja.

Lepa Brena: Mogli su me prekinuti u bilo kojem trenutku, imali smo sto drugih tema za razgovor

S druge strane, naknadno se za srpske medije o nastupu na Hrvatskoj radioteleviziji oglasila i Lepa Brena.

“Nisam imala namjeru namjerno kršiti prava na reklamu. Nitko mi to nije izričito zabranio. Mogli su me prekinuti u bilo kojem trenutku i ne bih se uvrijedila. Imali smo sto drugih tema za razgovor”, kazala je Lepa Brena.

Objavio: usn krajina