16/06/2024

VLADA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE: Predstavila Strategiju zapošljavanja u periodu 2023. – 2030.

Objavljeno: 10-10-2023 | 12:33

VLADA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE: Predstavila Strategiju zapošljavanja u periodu 2023. – 2030.

IZVOR: FENA

Strategija zapošljavanja u Federaciji BiH za period 2023-2030. predstavljena je danas u Sarajevu na konferenciji pod nazivom “Adresiranje ključnih potreba iz oblasti ekonomije i zapošljavanja u Federaciji BiH”.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić rekao je da taj strateški dokument daje smjernice Vladi FBiH kako bi riješili goruće probleme zapošljavanja, prvenstveno mladih i teško zapošljivih kategorija, kao što su žene, a kojih je najviše na evidencijama nezaposlenih.

– Ova strategija je ključni akt kad je oblast zapošljavanja u pitanju i njeni osnovni ciljevi su povećanje lične zapošljivosti osoba na evidencijama za zapošljavanje i promocija radnih mjesta u privatnom sektoru – pojasnio je Delić.

Urediti tržište rada

Dodao je da se stragegijom nastoji urediti tržište rada i da su u njoj prepoznate dvije važne aktivnosti resornog ministarstva – garancija za mlade i preporuke koje se odnose na ekonomiju brige.

Delić je izrazio nadu da će nakon Strategije biti usvojen i zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba kojim bi bili razdvojeni aktivni i pasivni tražioci posla.

– Time bi zdravstveno osiguranje bilo izdvojeno iz zavoda za zapošljavanje i prebačeno u Zavod zdravstvenog osiguranja, pri čemu niko neće ostati bez zdravstvenog osiguranja – rekao je Delić.

Važan korak

Britanski ambasador u BiH Julian Reilly naglasio je da nema zemlje koja sebi može priuštiti gubitak mladih, te da Strategija zapošljavanja Federacije BiH predstavlja važan korak u rješavanju pitanja nezaposlenosti.

– Ambiciozna je, i ako bude usvojena, napravit će pozitivnu promjenu u bh. društvu. Velika Britanija je snažno posvećena da doprinese boljoj kvaliteti života građanima diljem BiH. Mladi su nam posebno važni. Zadovoljstvo nam je podržati sve one koji su dovoljno hrabri da na strateški način, uz saradnju, pristupe borbi protiv nezaposlenosti i otvaranju kvalitetnih novih radnih mjesta – naveo je ambasador.

Konferenciju je organizovala Westminster fondacija za demokratiju, u sklopu programa koji podržava Vlada Velike Britanije.

Objavio: usn krajina