21/05/2024

ZA RJEŠAVANJE STAMBENOG PITANJA MLADIH: Iz federalnog budžeta izdvajaju 20 miliona KM

Objavljeno: 17-04-2024 | 09:26

ZA RJEŠAVANJE STAMBENOG PITANJA MLADIH: Iz federalnog budžeta izdvajaju 20 miliona KM

Sredstva iz kreditne linije preko Union banke namijenjena su porodicama mladih za rješavanje stambenog pitanja, s rokom dospijeća od 25 godina i fiksnom kamatom od 0,1 posto godišnje

Na prijedlog ministarstva financija, federalna Vlada je donijela odluku kojom se odobrava zajam prema Union banci d.d. Sarajevo, a koja će po subordiniranim uvjetima plasirati kreditna sredstva u iznosu od 20 miliona maraka.

Sredstva će se koristiti za plasiranje kreditne linije namijenjene mladima za rješavanje stambenog pitanja, a odobravaju se Union banci na kreditnoj osnovi s rokom dospijeća od 25 godina, te fiksnom kamatnom stopom od 0,1 posto godišnje.

Ovom odlukom, kako je navedeno, u značajnoj mjeri će se doprinijeti nastavku rješavanja egzistencijalnih pitanja stanovništva, što će utjecati na ostanak mladih i obrazovanih ljudi u zemlji. Također, doprinijet će se zadržavanju društveno odgovornog pristupa kreditiranju i podršci oporavku privrede u oblasti stanogradnje od negativnih ekonomskih posljedica.  

U obrazloženju odluke istaknuto je da su efekti formiranja dugoročno stabilnog portfolija rezultat suradnje Vlade Federacije BiH, kao većinskog vlasnika Union banke, između ostalog, i po osnovu ugovora o kreditu po subordiniranim uslovima koji se realiziraju već sedmu godinu uzastopno.

Kako se navodi, u prošloj godini formiran je kreditni portfolij čiji konačni efekti su 201 odobreni kreditni zahtjev u ukupnom iznosu od 28.401.810,50 KM, a prosječan iznos kredita po zaprimljenim zahtjevima je 142.379,94 KM. Prosječna starosna dob korisnika kredita je 30,5 godina, a korisnici kredita dolaze iz više od 33 grada i naselja iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalno ministarstvo financija ovlašteno je da u ime federalne vlade zaključi ugovor o kreditu po subordiniranim uvjetima s Union bankom. Za potpisivanje ugovora ovlašten je federalni ministar financija.

Objavio: usn krajina