17/06/2024

ZAHVALJUJUĆI POTICAJIMA ZA RAZVOJ MALE PRIVREDE MINISTARSTVA PRIVREDE UNSKO-SANSKOG KANTONA ZA 2023. GODINU: Firma “Liskovačaki mozaik” nabavila novi utovarivač VOLVO L30G

Objavljeno: 31-05-2024 | 10:12

ZAHVALJUJUĆI POTICAJIMA ZA RAZVOJ MALE PRIVREDE MINISTARSTVA PRIVREDE UNSKO-SANSKOG KANTONA ZA 2023. GODINU: Firma “Liskovačaki mozaik” nabavila novi utovarivač VOLVO L30G

Investicija je vrijedna 154.440 KM, a Ministarstvo privrede u Vlčadi Unsko-sanskog kantona je istu sufinasiralo sa 40.000 KM dok je ostatak sredstava osiguran iz vlastitih prihoda poduzeća

“Liskovački mozaik” d.o.o. Cazin, jedno je od mnogobrojnih pravnih subjekata koji su u prošloj godini ostvarili poticaje iz Programa razvoja male privrede koji je realiziralo Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona.
Vađenje ukrasnog i kamena za gradnju, krečnjaka, gipsa, krede i škriljevca osnovna je djelatnost firme “Liskovački mozaik” d.o.o. Cazin. Firma je osnovana početkom 2010. godine, U to vrijeme se bavila iskopom rude krečnjaka i nenom prodajom. Tokom godina poslovanja, a i radi kontinuiteta, posao je proširen i na ugradnju materijala koji su iskapali . Kamen je jako kvalitetan, što su prepoznali i strani kupci iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Njemačke. Kamenolom „Šarića brdo“ nalazi se na parcelama u vlasništvu Mesuda Šarića, koji je i direktor firme.

Kvaliteta liskovačkog kamena nadaleko prepoznata
U junu 2013. godine dobili smo koncesiju na 25 godina. Ugovor o koncesiji je izdan od strane Ministarstva privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona, za eksploataciju krečnjaka tipa liskovački kamen na ležištu „Šarića brdo“ Liskovac, Grad Cazin. Veličina eksploatacionog polja je 2,48 hektara. Liskovački kamen predstavlja prirodno bogatstvo cazinskog kraja, a eksploatacija i prodaja kamena neobične ljepote i visokog kvaliteta već je odavno glavni izvor prihoda brojnim mještanima naselja Liskovac. Kroz historiju, ljudi su od ovog kamena radili podrume, ograde, stepeništa, terase, kaldrme, prilaze stambenim objektima, pločnike, kamine, a njime su trenutno izgrađena i neka turistička naselja u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

Inače, po svom sastavu, liskovački kamen je krečnjak, otporan na atmosferske promjene kao što su sunce, kiša, mraz, snijeg, ali i hemijske spojeve, kiseline, i ostale vještačke smjese. Radi se o kamenu izuzetno visoke kvalitete, što su potvrdila i brojna istraživanja. Veoma je izdržljiv, a samim tim i cijenjen na tržištima građevinskog materijala. Ono što ga posebno izdvaja od ostalih ukrasnih kamenja jeste činjenica da pomalo svjetluca, čime posebno dobija na cijeni. Liskovački kamen nastavlja ukrašavati domove, enterijere i eksterijere daleko od svog izvorišta i bez obzira na protok vremena, dok s druge strane, ne prestaje hraniti brojne porodice cazinskog kraja. Kamen se iskopava mehaničkim putem, pomoću bagera i čekića, a nešto malo i ručno pomoću oruđa kao što su kramp, lopata i vaga (štanga). Potražnja našeg kamena je većinom zastupljena tokom cijele godine, zimi smo u zatvorenim prostorijama gdje kamen klešemo i obrađujemo za daljnju upotrebu, a zimi kamen većinom prodajemo u mjesta koja su blizu mora, jer jedino im je tada dozvoljena gradnja. Prodaja našeg kamena je podjednako zastupljena kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. Kako se širi posao tako je i potreba za novim radnim mašinama nešto što je neizbježno. Stoga smo i aplicirali na Javni poziv Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona “Jačanje konkurentnosti subjekata male privrede – pravna lica” koji je dio Programa poticaja razvoja male privrede za 2023. godinu i naš projekt je prošao tako da smo uz pomoć ovih sredstava uspjeli realizirati veoma važnu investiciju za naše firmu, ističe Elvis Šarić, zastupnik poduzeća “Liskovačaki mozaik” d.o.o. Cazin.

Rok implementacije projekta ispoštovan u cjelosti

Sredstava poticaja za koja je firma aplicirala kod Ministarstva privrede, uz vlastita sredstva, investirana su u nabavku specijalizirane nove mašine utovarivača marke VOLOVO L30G sa krokodilkom kašikom na točkovima, Tier, Stage V, godište 2023., čija je ukupna vrijednost 154.440 KM sa PDV-om. Nabavkom ove specijalizirane mašine će se:

  • poboljšati tehnička opremljenost preduzeća za eksploataciju kamena;
  • doprinijeti povećanju produktivnosti proizvodnje;
  • unaprijediti kvalitet eksploatiranog kamena (manje lomljenja istog);
  • ojačati konkurentnost preduzeća na domaćem i inostranom tržištu.
    Sredstva Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona u finansiranju realizacije projekta su iznosila 40.000 KM, odnosno 25,926%. Rok za implementaciju projekta, od potpisivanja Ugovora o dodjeli sredstava je ograničen na šest mjeseci. Realizacija projekta je završena u tom vremenskom periodu i nova radna mašina je već u funkciji.

N.Piralić

Tekst i fotografije objavljene u okviru projekta “Za prosperitetniji Unsko-sanski kanton” koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona.

Objavio: usn krajina