25/06/2024

“ZAKUCANI” MJEŠTANI SKUCANOG VAKUFA: Ustajem svako jutro u pola 5 i već se osjeti ugalj

Objavljeno: 27-11-2023 | 09:31

“ZAKUCANI” MJEŠTANI SKUCANOG VAKUFA: Ustajem svako jutro u pola 5 i već se osjeti ugalj

Rudnik uglja nedaleko od samog centra grada pravi brojne probleme. Od zdravstvenih do imovinsko-pravnih, navode u prilogu Federalne televizije.

Stanovnici okruženi bagerima i tonama zemlje i uglja, kažu, na to su već navikli, no ugroženo im je zdravlje, ali i prihodi.

„Ustajem svako jutro u pola 5 i već se osjeti ugalj, stvara nam i prašinu po poljoprivrednom zemljištu, tako da je ugrožena i hrana za stoku. Trenutno je šest sela ugroženo, ima i sela koja bi se momentalno morala iseliti jer ne mogu živjeti“, priča Huzeir Mehić, mještanin naselja Skucani Vakuf.

Iskopavanje uglja iz već postojećih kopova nije bilo dovoljno, pa je prije nekoliko mjeseci pomjereno i riječno korito. Upravo zbog toga na nekim je mjestima bila odsječena i putna komunikacija. Sada su se u jednom od kopova otvorile i podzemne vode.

„Otvorilo se vrelo prečnika dva metra. Za dva dana padavina stvorilo se jezero u samom iskopu, kojem trebaju još 3-4 metra da se napuni. Kad se jezero napuni, postoji velika opasnost da čitavo naselje Cerići u Fajtovcima bude poplavljeno“, upozorava Faruk Beširević, član neformalne grupe građana Život na uglju.

Mještani naselja Gorice kažu – bit će primorani prodati zemlju zbog činjenice da ih okružuju kopovima, pa uskoro neće moći doći do kuća. Narušeni su i privatni posjedi. Vlasti su svjesne problema.

„Nažalost, kad su u pitanju ovi problemi, ingerencije su u nadležnosti Federalnog rudarskog inspektora i drugih inspekcija koje nisu na nivou općine. ono što jeste na nivou naše općine, naše inspekcije su izlazile na teren i kažnjavale samu firmu Lager, međutim, to nije urodilo plodom“, ističe Faris Hasanbegović, načelnik Općine Sanski Most (SDA).

Pretpostavlja se da je iskopavanje uglja zagadilo i rijeku Blihu, a to je ugrozilo i najveći turistički potencijal Sanskog Mosta – vodopad rijeke Blihe, pa se mještani pitaju – ko je odgovoran i dokad ovako?

Objavio: usn krajina