Protiv smo ubijanja!
Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!


24/04/2024

ZAMJENICI AMBASADORA VELIKE BRITANIJE I ŠVICARSKE POSJETILI BIHAĆ: Iskazan interes za ekonomske potencijale

Objavljeno: 23-02-2024 | 09:41

ZAMJENICI AMBASADORA VELIKE BRITANIJE I ŠVICARSKE POSJETILI BIHAĆ: Iskazan interes za ekonomske potencijale

Prijem za zamjenika ambasadora Velike Britanije Neila Kavanagha i zamjenika ambasadora Švicarske u Bosni i Hercegovini, Široka Meserlija, upriličio je gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić sa saradnicima.

-Razmatramo mogućnost razvoja Bihaća i zaista nam je drago što smo ovdje. Velika Britanija ima nekoliko prioriteta. Neki od njih su povezani s infrastrukturom i  energetikom. Naravno, jedno od važnijih pitanja je smanjenje upotrebe ugljena, kazao je Kavangh, zamjenik ambasadora Velike Britanije.

– Mi iz Ambasade Švicarske u Sarajevu često posjećujemo Bihać  I Unsko-sanski kanton. Volimo vidjeti šta se događa na mjestima uz granicu. Znamo da potencijala ima puno, posebno ekonomskog, o čemu smo razgovarali s gradonačelnikom Sedićem, ali i o ograničenjima u smislu razvoja putne infrastrukturne I povezanosti, kazao je Široko Meserli, zamjenik ambasadora Švicarske.

– Naši prijatelji iz švicarske i britanske ambasade zainteresirani  su za projekte koji se trenutno provode. Mogućnostima poboljšanja, prije svega industrijske i komercijalne proizvodnje.

Zanima ih infrastruktura, jer prate šta se dešava u političkom životu Bosne i Hercegovine i jasno im je da su kanton i Bihać “odsječeni” od centralnog dijela države.

Slaba prometna povezanost  usporava industrijsku proizvodnju u ovom dijelu Bosne I Hercegovine. Razgovarali smo o izazovima i mogućnostima uklanjanja prepreka.

Također je bilo razgovora oko migrantske krize i nedostatku strategije upravljanja krizom s nivoa države, kazao je gradonačelnik Sedić.

Objavio: usn krajina