13/07/2024

ŽELIMO OČUVATI SPOSOBNOST ZA DONOŠENJE TEŠKIH ODLUKA: Oko 120 eu parlamentaraca potpisalo peticiju za oduzimanje prava glasa Mađarima

Objavljeno: 15-01-2024 | 12:39

ŽELIMO OČUVATI SPOSOBNOST ZA DONOŠENJE TEŠKIH ODLUKA: Oko 120 eu parlamentaraca potpisalo peticiju za oduzimanje prava glasa Mađarima

Oko 120 članova Evropskog parlamenta u Strasbourgu potpisalo je peticiju da se Mađarskoj oduzme pravo glasa u Evropskoj uniji, objavio je u petak uticajni finski poslanik. 

Član 7 dozvoljava bloku da suspenduje člana zbog “upornog kršenja“ vrijednosti bloka kao što su ljudska prava, demokratija, jednakost i vladavina prava. Ako se trećina članova Evropske komisije i dvotrećinska većina u 705-članom parlamentu slažu, „kvalifikovana većina“ može suspendirati prava člana, uključujući i glasanje u Evropskom vijeću. 

Zastupnik Evropskog parlamenta Petri Sarvamaa iz Finske pokrenuo je peticiju ranije ove sedmice i do sada je prikupio 120 potpisa, napisao je  na X (bivši Twitter). 

Sarvamaa je optužio mađarskog premijera Viktora Orbana da drži EU “taocem” zbog pomoći Ukrajini i insistira na tome da je oduzimanje njegovih prava “jedini način da se zaštite vrijednosti Evropske unije i osigura funkcionisanje procesa donošenja odluka”. u bloku. 

„To bi takođe bilo slanje poruke svim državama članicama da EU neće tolerisati bilo kakvo nazadovanje u odnosu na vladavinu prava ili narušavanje principa iskrene saradnje“, rekao je on. “Naš glavni zadatak je da zaštitimo evropski način života i demokratiju.” 

Dok se o tekstu stvarne rezolucije protiv Orbana još pregovara, Sarvamaa je rekao da je “vrlo moguće” da će član 7.2 “biti uključen u nekom obliku”. Ova odredba se nikada u istoriji bloka nije pozivala. 

Sarvamaina inicijativa došla je dok su EU i Orban pregovarali o načinu deblokiranja paketa pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura (54,6 milijardi dolara). Financial Times je u petak izvijestio da je blok voljan prihvatiti Orbanov prijedlog da ima godišnju evaluaciju. Brisel je također pustio 10 milijardi eura za Budimpeštu koje je uskratio. 

Orban je bio otvoreni kritičar ukrajinske politike EU, insistirajući da blok treba da radi za mir, a ne da bezuslovno podržava Kijev u sukobu sa Moskvom. Njegova vlada je odbila da pošalje oružje u Ukrajinu ili dozvoli njegov tranzit kroz Mađarsku. 

Budući da Budimpešta u julu preuzima rotirajuće predsjedavanje Evropskim vijećem, Orban bi čak mogao postati vršilac dužnosti predsjednika, što je nešto što Brisel “očajnički” želi izbjeći, navodi Politico. 

“Iznad svega, želimo da očuvamo sposobnost EU za donošenje odluka u ovim teškim vremenima, kada su zajedničke odluke potrebne, na primjer, za podršku Ukrajini”, rekao je Sarvamaa u izjavi ranije ove sedmice. Napomenuo je da se Orban više ne može osloniti na podršku Poljske – gdje je nedavno preuzela nova probriselska vlada – već bi se mogao okrenuti Slovačkoj ili Holandiji, koje su nedavno izabrale populiste. 

Objavio: usn krajina