Protiv smo ubijanja!
Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!


24/04/2024

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON PRVI U FEDERACIJI: Krenuli s procesom nabavke jedinstvenih policijskih uniformi

Objavljeno: 12-03-2024 | 09:45

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON PRVI U FEDERACIJI: Krenuli s procesom nabavke jedinstvenih policijskih uniformi

Otkako je u julu 2023. godine usvojena Uredba o jedinstvenim policijskim uniformama u Federaciji Bosne i Hercegovine, za sada samo jedan kanton aktivno radi na realizaciji ove uredbe, a riječ je o Zeničko-dobojskom kantonu.

Ranije smo pisali o tome da se Uredba o jedinstvenoj uniformi policijskih snaga u Federaciji BiH primjenjuje od prvog januara 2024. godine. Također, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su za Klix.ba kazali da je, iz proceduralnih razloga, postupak javne nabavke trenutno obustavljen.

Ipak, jedan kanton već aktivno radi na realizaciji ove uredbe.

“Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je osmog februara raspisala tender za nabavku policijskih uniformi, a 16. februara za nabavku obuće za policijske službenike. Rok za dostavljanje ponuda ističe 28.03. odnosno 03.04.2024. godine, tako da možemo potvrditi da je realizacija uredbe u toku”, kazali su iz MUP-a ZDK za Klix.ba.

Podsjetit ćemo, o jedinstvenim uniformama policijskih službenika u FBiH bilo je potrebno maksimalno usaglašavanje i saradnja, a iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova su, kada je usvojena ova uredba, kazali da je iza njih dugotrajan proces u kojem je bilo neophodno ostvariti maksimalnu saradnju sa kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova.

Planirano je da uniforme budu dominantno plave boje, dok će policijske službenike imati posebne sakoe. Također, jakna za specijalne policijske jedinice će biti maskirna, dok će pripadnici pomenutih jedinica nositi bordo beretke.

Pripadnici interventnih jedinica će nositi beretke plave boje. Svi policajci u Federaciji BiH će nositi i iste šapke (kao dio osnovne uniforme) i kačkete (kao dio radne uniforme).

Objavio: usn krajina