25/06/2024

ZNANSTVENIK KOJI JE 80-TIH UPOZORIO NA EFEKT “STAKLENIKA”: Globalno zagrijavanje se ubrzava

Objavljeno: 03-11-2023 | 09:32

ZNANSTVENIK KOJI JE 80-TIH UPOZORIO NA EFEKT “STAKLENIKA”: Globalno zagrijavanje se ubrzava

Globalno zagrijavanje ubrzava se brže nego što se trenutno misli i rezultirat će probijanjem ključnog temperaturnog praga već u ovom desetljeću, prema istraživanju koje je vodio James Hansen, američki znanstvenik koji je prvi upozorio svijet na efekt staklenika.

Klima na Zemlji osjetljivija je na promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem više nego što su znanstvenici do sada shvaćali, što znači da će doći do “opasnog” naleta zagrijavanja koji će dovesti do toga da svijet postane za 1,5 C stepen topliji nego što je u prosjeku bio prije industrijskog vremena unutar 2020-ih i za 2 C stepena topliji do 2050. godine.

Ovo alarmantno ubrzanje globalnog zagrijavanja, koje predviđa da će svijet prijeći međunarodno dogovoreni prag od 1,5 C stepen postavljen u Pariškom klimatskom sporazumu mnogo prije nego što se očekivalo, dovest će u opasnost cijelu populaciju i uvjetovati okruženje u kojem će biti “manje podnošljivo za čovječanstvo, s većim klimatskim ekstremima”, prema studiji koju je vodio Hansen, bivši Nasin znanstvenik koji je još 1980-ih izdao temeljno upozorenje o klimatskim promjenama u američkom Kongresu.

Hansen je rekao da postoji ogromna količina globalnog zagrijavanja “u pripremi” zbog kontinuiranog izgaranja fosilnih goriva i da je Zemlja “vrlo osjetljiva” na utjecaje toga – daleko osjetljivija od najboljih procjena koje je iznio UN-ov Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC).

“Bili bismo proklete budale i loši znanstvenici da ne očekujemo ubrzanje globalnog zatopljenja”, rekao je Hansen. “Počinjemo trpjeti učinak naše faustovske pogodbe [Faust – opera u kojoj je glavni protagonist potpisao ugovor s vragom]. Zato se stopa globalnog zagrijavanja ubrzava.”

Objavio: usn krajina