Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

EU Balkanu nudi 14 milijardi eura, BiH riskira da ne dobije dio sredstava

Objavljeno: 14-02-2022 | 09:53

Druga opcija zbog koje bi se moglo ostati bez vrijednog novca leži zapravo u temeljnim slabostima bosanskohercegovačkoga društveno-političkog okvira.

Podrška izgradnji infrastrukture, od autoceste, ulaganje u mala i srednja poduzeća, podrška investicijama u poljoprivredu i turizam – gotovo da nema sektora privrede koji do sada nije osjetio vrijednu pomoć iz blagajni Evropske unije, uključujući i dvije banke – Evropsku investicijsku banku, kao i Evropsku banku za obnovu i razvoj.

U BiH se trenutno provodi niz vrijednih projekata, a provodit će ih se još i više, no nestabilna politička situacija, kao i činjenica da unutar BiH ne uspijeva doći do harmonizacije odnosa prijete zamrzavanju predstojećih finansijskih aranžmana, ali i pristupu blagajni vrijednoj 14 milijardi eura koja će se tek otvoriti.

Riječ je o iznosu koji će u okviru IPA III mehanizma biti dostupan za zemlje zapadnog Balkana, a koje onda moraju predložiti što bolje projekte kako bi dobile pristup sredstvima. Politička kriza u BiH prijeti ugroziti pristup ovim sredstvima na dva načina. Nedavno su zastupnici iz četiri političke grupacije u Evropskom parlamentu (EPP, S&D, Renew i Zeleni/EFA) pozvali Vijeće i države članice EU-a da uvedu sankcije Miloradu Dodiku, “osim ako radikalno ne promijeni smjer i ne poduzme konkretne korake za deeskalaciju trenutnih napetosti”, a u istoj izjavi najavljuje se i kako bi IPA 3 sredstva za RS trebala biti stvar temeljitog razmatranja, piše “Patria”.

Druga opcija zbog koje bi se moglo ostati bez vrijednog novca leži zapravo u temeljnim slabostima bosanskohercegovačkoga društveno-političkog okvira. Naime, sredstva u IPA III mehanizmu nisu unaprijed određena po pojedinim državama, već će visina sredstava ovisiti isključivo o sposobnosti svake od država da predloži najbolje projekte koji će onda dobiti pomoć. S obzirom na zaoštrenu političku situaciju, za očekivati je kako će biti posljedica i na djelovanje Mehanizma koordinacije, a samim time na usuglašavanje projektnih detalja. Zbog cjelokupne situacije trenutačno se očekuje i odgovor na pitanje hoće li druga tranša makroekonomske pomoći BiH biti realizirana.

Ipak, bez obzira na takvu političku situaciju, finansijske institucije iz EU-a odlučne su u namjeri nastaviti pomagati BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija Vjekoslav Bevanda održao je nedavno sastanak s visokim izaslanstvom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predvođenim direktorom za zapadni Balkan Matteom Colangelijem. Ministar Bevanda, koji je guverner BiH u EBRD-u, zahvalio je na posjetu i zanimanju za unaprjeđenje suradnje te istaknuo da je EBRD jedan od najvećih institucionalnih investitora u BiH.

Na sastanku je istaknuto da je nužno nastaviti započete procedure za sklapanje novih kreditnih aranžmana, ali i nekoliko ugovora o grantu kojima može biti osigurano oko 90 miliona eura bespovratnih sredstava iz fondova Evropske unije koji su podrška pojedinim projektima. Evropska investicijska banka također je vrijedan investitor projekata u BiH, a primjeri su dionice koridora Vc.

EU pomaže i na druge načine – bespovratnim sredstvima, a tu posebno treba uputiti na tri vrijedna projekta koja izravno doprinose otvaranju novih radnih mjesta – “EU4Agri”, EU4Business” te “EU4Business Recovery”. Projekt “EU4Agri” vrijedan je 20,25 mil. eura, “EU4Business” 16,1 milion eura, dok je kroz posljednji – “EU4Business Recovery” dostupno 10 mil. eura podrške za MMSP, poljoprivrednike i poduzetnike.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.