Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

Hoće li kupovina diploma biti “plaćena” zatvorom?

Objavljeno: 21-02-2022 | 07:17

Mirsad Topčagić pokušao utjecati u Ministarstvu obrazovanja USK-a da se potupak protiv Centra za obrazovanje odraslih vodi kao prekršajni

Tužilaštvo USK-a je osujetilo pokušaj da se afera Pero svede samo na prekršajni postupak, ali optužnice za krivično djelo još nema

Vlada Unsko-sanskog kantona često je bila meta pretresa pripadnika SIPA, koji su po nalogu Tužilaštva USK-a izuzimali dokumentaciju, tražeći dokaze o zloupotrebi položaja, kao što se to desilo i ove sedmice u Ministarstvu obrazovanja USK-a. Prije nego je pokrenuta ova istraga protiv ministra Almina Hopovca (SDPBiH), koji je na posao vratio savjetnika za saobraćaj Damira Redžića, iako je ovaj imao zabranu u rješenju o krivnji iz ranije afere sa zloupotrebama u sistemu polaganja vozačkih ispita, ovo ministarstvo je aktivno sudjelovalo u predmetu Pero, koji se odnosi na prodaju školskih diploma.

Krajem prošle godine postupajući tužilac Adnan Tulić nam je najavio podizanje optužnice protiv Admira Hadžipašića, vlasnika visoke škole Vita plus i ostalih, međutim, do toga još nije došlo. Iako se radi o jako opsežnoj istrazi, ne treba zaboraviti da je afera Pero počela još 2019. godine, te je očekivano da nakon toliko vremena cijela priča dobije i sudski epilog. Također, još nekoliko predmeta se odnosi na trgovinu diplomama, te iako su direktno povezani, formirani su odvojeni predmeti.

Tužilaštvo još nema spremnu cjelokupnu optužnicu, ali nezvanično saznajemo da će prva koja će ugledati svjetlo dana biti optužnica protiv Mirsada Topčagića, savjetnika premijera USK-a Mustafe Ružnića.

Podsjećamo, Topčagić je bio uhapšen prije dvije godine pod sumnjom da je počinio krivično djelo primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem i u vezi s krivičnim djelom krivotvorenje isprava. Naime, njega sumnjiče da je, koristeći poziciju, pokušao uticati na Ministarstvo obrazovanja USK-a da aferu Pero svede samo na prekršajni postupak protiv Centra za obrazovanje odraslih Vita plus.

Definicija korupcije:

Korupcija (lat. corruptus – potplaćen) ili podmitljivost u pravnom smislu krivično djelo zloupotrebe povjerenja ili dužnosti koja se obavlja u upravisudskoj vlastiprivredipolitici, školstvu, kulturi i umjetnosti te u neprivrednim subjektima ili organizacijama, radi stjecanja materijalne ili nematerijalne koristi na koju nema pravnu osnovu. Korupcija označava potplaćivanje. U političkim pogledu je po definiciji politologa Harolda Dwighta Lasswella povreda općeg interesa zbog ličnog koristoljublja.

Po drugim definicijama se korupcija definira i kao moralna pokvarenost.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.