23/05/2024

IAKO SE RADI O ORBANU, MOŽDA JE IPAK U PRAVU: “Masovnom blokadom Mađarska bi pretprjela armagedon”

Objavljeno: 31-01-2024 | 09:02

IAKO SE RADI O ORBANU, MOŽDA JE IPAK U PRAVU: “Masovnom blokadom Mađarska bi pretprjela armagedon”

Mađarski premijer Viktor Orban tvrdi da ga Brisel ucjenjuje da odobri paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 50 milijardi eura, čemu se on protivi.

Tokom vikenda je objavljeno da su u dokumentu neimenovanom zvaničnika Vijeća EU naznačene mjere u cilju targetiranja mađarske ekonomije ukoliko Orban ne odobri pomoć Ukrajini, o čemu će se raspravljati na sutrašnjem samitu lidera EU.

U jučer objavljenom intervjuu za francuski sedmičnik “Point”, Orban je kazao da je taj plan “poput priručnika za ucjenjivače” koji bi stavio Mađarsku pod “masovnom finansijskom blokadom”. “Tada bi Mađarska pretrpjela armagedon”, dodao je on.

Napeti pregovori

Mađarski premijer je kazao da “ne sumnja” da je dokument, o kojem je pisao Financial times autentičan. “Znajući Brisel, oni su sposobni za to”, kazao je on.

Portal Politico podsjeća da je Orban učestvovao u napetim pregovorima kako bi dobio ustupke od ostatka bloka u zamjenu za podršku paketu pomoći Ukrajini, koji je on jedini odbacio na samitu lidera EU u decembru.

Predloženi paket bi se finansirao iz budžeta EU – što znači da je potrebno jednoglasno odobrenje od lidera EU, uključujući i mađarskog.

Nije promijenjen stav

Mađarska je nudila da se pomoć rasporedi u godišnje tranše – što bi omogućilo Budimpešti šansu da blokira pomoć Kijevu svake godine.

– Ništa se nije promijenilo u stavu Mađarske na tu temu, kazao je Orban koji je sve više izolovan među liderima EU zbog podrške Ukrajini. “Mađarska, kao suverena zemlja, protivi se ovoj promjeni budžeta – kazao je. 

“Oni pokušavaju da nas ubijede, zatim da izvrše pritisak na nas, zatim da nas ucijene, da nas primoraju da im se pridružimo. Veoma je teško biti sam u ovoj porodici”, dodao je Orban.

Objavio: usn krajina