Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

Iskoristiti predsjedavanje Francuske EU

Objavljeno: 28-01-2022 | 11:39

Premijer Ružnić u razgovoru s ambasadoricom Toudic

Ambasadorica  Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic boravila je u utorak, 25. januara  u službenoj posjeti Unsko-sanskom kantonu i Gradu Bihaću.

U razgovoru sa premijerom Mustafom Ružnićem, Toudic je istakla da želi dodatno promovisati Bosnu i Hercegovinu u periodu predsjedavanja Francuske Evropskom unijom.

Konkretno, naš kanton vidi vodećim primjerom u oblasti zaštite okoliša,  pa je na sastanku  između ostalog, dogovoreno da Francuska ambasada u BiH i Vlada USK tokom ove godine organiziraju stručnu međunarodnu konferenciju o zaštiti okoliša i klimatskim promjenama, koja će biti održana u Bihaću.

Francuska ambasadorica je iskazala zainteresovanost i za prijedlog premijera Ružnića za uključivanje u organizaciju tematskih sadržaja narednog sajma EKOBIS u Bihaću. Premijer Ružnić predstavio je razvojne potencijale ovog dijela BiH, a veliku šansu za razvojna ulaganja i na području USK, ambasadorica Toudic, vidi nakon što BiH potpiše Sporazum o saradnji sa Francuskom razvojnom agencijom.

Na sastanku sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, ambasadorica Toudic  je istaknula da je prisustvo Francuske u posljednje vrijeme oslabilo u našoj državi, te da ona planira raznim aktivnostima širom države vratiti francusku prisutnost u BiH, samim time i u Bihać. Gradonačelnik Fazlić podsjetio je  goste i na prisustvo francuskih vojnika u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, inicijative koja se tiče onkološke klinike koja bi se trebala graditi na području Bihaća, a u kojoj učestvuje i Republika Francuska te je napomenuo kako očekuje pomake u projektu eksploatacije gipsa na području Kulen-Vakufa u koju je uključena i francuska firma. – Želim da što više turista iz moje države dođe u grad na Uni, koji je  jedan od bisera ovog područja. Također, htjela bih da se pokrenu škole francuskog jezika širom Unsko-sanskog kantona kroz obrazovne projekte, kazala je Christine Toudic, ambasadorica Republike Francuske u BiH.                                

Objavio: usn krajina

Naslovna • premijerom Mustafom Ružnićem

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.