Protiv smo ubijanja!
Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!


24/04/2024

Ispali i zaboravi: OSBiH dobijaju moćne Javeline, najmoderniji protivoklopni sistem u svijetu

Objavljeno: 21-04-2022 | 12:19

Ispali i zaboravi: OSBiH dobijaju moćne Javeline, najmoderniji protivoklopni sistem u svijetu

Imali smo mogućnost da iskažemo naše potrebe kada je u pitanju jačanje kapaciteta i sposobnosti OSBiH, kazao je Mašović

Oružane snage BiH bi uskoro mogle biti opremljene i sa savremenim protivoklopnim sistemom Javelin. Ovu mogućnost najavio je načelnik Zajedničkog štaba OSBiH Senad Mašović.

– Neke informacije još ne mogu otkrivati, ali sada mogu reći da je riječ o protivoklopnim sistemima „Javelin“, trenutno najboljima u svijetu, protivzračnim sistemima, odnosno raketama kratkog i srednjeg dometa, te nekim dodatnim specifičnim potrebama. Očekujemo otpočinjanje obuke na tim sredstvima, a nadam se i otpočinjanju procesa isporuke, izjavio je Mašović za Avaz.

Ovu najavu dao je nakon posjete SAD-u gdje se sastao sa predstavnicima Pentagona, guvernerom i partnerima iz Nacionalne garde Merilenda.

Senad Mašović / desno /

– Imali smo mogućnost da iskažemo naše potrebe kada je u pitanju jačanje kapaciteta i sposobnosti OSBiH. Za nas su vrlo bitne stvari jačanje protuzračne odbrane, unapređenje zračne mobilnosti, jačanje protuoklopnih sposobnosti, ali i provođenje specijalnih vježbi OSBiH i vojske SAD koje će se ubrzo desiti, kako u BiH tako i izvan nje, dodao je Mašović.

Inače, sistem Javelin je protivoklopni sistem, koji ispaljuje samonavođene rakete, odnosno djeluje po principu “ispali i zaboravi”. Princip samonavođenja omogućen je zahvaljujući termografskoj kameri, koja je instalirana na sistem. Sam projektil koristi profil napada odozgo, odnosno “udara” tamo gdje je oklop najtanji.

Objavio: usn krajina