14/07/2024

KOD SUSJEDA, U SKLADU S OPĆOM SLIKOM: Četvorica policajaca kolegi vrijeđali ‘srpsku majku‘: ‘Dobro pazi da ne bismo ponovili 1941.!

Objavljeno: 13-12-2023 | 09:22

KOD SUSJEDA, U SKLADU S OPĆOM SLIKOM: Četvorica policajaca kolegi vrijeđali ‘srpsku majku‘: ‘Dobro pazi da ne bismo ponovili 1941.!

Da se stanje po pitanju ksenofobije, šovinzma i mržnje prema drugima u susjednoj Hrvatskoj ne mijenja, naprotiv, ide na gore, i nije neka vijest. Sve je u skladu s narativom kojeg običan svijet, pa tako i policajci, mogu čuti iz saborskih klupa, s komemoriranja značajnih datuma, s utakmica. Uopće, govor mržnje u skladu je s općom društvenom slikom koju ne mogu promijeniti pojedinici. A sve to vodi do opasnog stanja u društvu koje ne može završiti dobro.

Sljedeći primjer je “lakmus papir” takve slike Hrvatske…

Četvorici interventnih policajaca prijeti bezuvjetan zatvor jer su na radnom mjestu zlostavljali kolegu srpske nacionalnosti vrijeđajući njega i roditelje, piše Danica.hr.

Prema optužnici, interventni policajci Ivan (50), Josip (48), Mario (39) i Danijel (32) činili su to “na radnom mjestu, tokom radnog vremena te obavljanja radnih zadataka, motivirani mržnjom prema osobama srpske nacionalnosti”, zlostavljali su kolegu.

“Učestalo su vrijeđali kolegu, njegovu majku, a sve na način da su aludirali na seksualne odnose s majkom oštećenoga u svojim verbalnim vrijeđanjima, te verbalnim vrijeđanjem njegove porodice, a za koju su znali da je druge nacionalnosti, odnosno da je djed kolege srpske nacionalnosti.

Donji veš

Ponižavanje je trajalo nekoliko godina, pa je dovelo da se kod kolege oštećenoga u međuvremenu razvio psihički poremećaj u vidu dijagnosticiranog poremećaja prilagođavanja koji je utjecao na njegovu sposobnost na radnom mjestu interventnog policajca”, navode tužioci.

“Jel ti majka guta ili baca? Kakav donji veš nosi? Je li prima u dupe? Je li se jako dere dok se je*e? Je li voli ovako?”, samo su neke od uvreda koje su stizale svakodnevno. Osim toga, vrijeđali su njegovog djeda koji je srpske nacionalnosti.

Ivan mu je čak i otvoreno prijetio: “Da, koja si ti parohija? Pazi da ti ne bi bio pokopan u parohiju, dobro pazi da mi ne bi ponovili 1941.! Znaš, ono NDH i tako to…”. U istom su tonu vrijeđali i njegovog djeda.

Zlostavljanog je policajca posebno pogodilo to što je Mario bio zapovjednik interventnog odjeljenja, a Danijel vođa interventne grupe, dakle na rukovodećim položajima, ali su i oni sudjelovali u njegovu višegodišnjem zlostavljanju na radnom mjestu.

Sporne poruke

Tužitelji za Ivana traže 18 mjeseci bezuvjetnog zatvora, a za Josipa, Marija i Danijela po 14 mjeseci bezuvjetno. Sva četvorica su i dalje interventni policajci zaposleni u MUP-u, naglašava se u optužnici.

Svi su tokom istrage poricali ono za što ih se tereti. Tvrde kako to nije tačno. No, na pitanja nisu htjeli odgovarati. Terete ih, međutim, poruke koje su razmjenjivali u zajedničkoj WhatsApp grupi kojima su vrijeđali kolegu i njegovu majku te detaljan iskaz oštećenog.

Osim toga, pribavljena je opsežna medicinska dokumentacija koja je također potvrdila navode oštećenog policajca. Na kraju, zlostavljači su i disciplinski odgovarali zbog poruka koje su kolegi upućivali na WhatsAppu, piše Danica.hr.

Objavio: usn krajina