17/06/2024

VODENE STRUJE ANTARKTIKA USPORAVAJU: Očekuje nas scenarij kao iz SF filma

Objavljeno: 30-03-2023 | 07:36

VODENE STRUJE ANTARKTIKA USPORAVAJU: Očekuje nas scenarij kao iz SF filma

BRZO topljenje antarktičkog leda uzrokuje dramatično usporavanje dubokih oceanskih struja i moglo bi imati katastrofalan učinak na klimu, upozorava se u novom izvještaju. Tokovi dubokih voda koji pokreću oceanske struje mogli bi se smanjiti za 40% do 2050., kaže tim australskih znanstvenika.

Struje nose vitalnu toplinu, kisik (oksigen), ugljik (karbon) i hranjive tvari diljem svijeta. Prethodna istraživanja sugeriraju da bi usporavanje sjevernoatlantskog strujanja moglo uzrokovati hlađenje Evrope. Istraživanje objavljeno u časopisu “Nature” upozorava da bi usporavanje moglo smanjiti sposobnost oceana da apsorbira ugljični dioksid (CO2) iz atmosfere.

Struje stabilne hiljadama godina

Izvještaj opisuje kako je zemljina mreža oceanskih struja djelomično vođena kretanjem hladne, guste slane vode prema dnu u blizini Antarktike. Ali kako se slatka voda s ledene kape topi, morska voda postaje manje slana i manje gusta, a kretanje prema dolje se usporava.

Ove duboke oceanske struje na sjevernoj i južnoj hemisferi bile su relativno stabilne hiljadama godina, kažu znanstvenici, ali ih sada remeti zagrijavanje klime.

“Naše modeliranje pokazuje da ako se globalne emisije ugljika (karbona) nastave uvećavati sadašnjom brzinom, tada će se struje Antarktike usporiti za više od 40 posto u sljedećih 30 godina – na putanji koja ide prema kolapsu”, rekao je voditelj studije, profesor Matthew England.

“Da oceani imaju pluća, ovo bi bilo jedno od njih”, rekao je na brifingu za novinare prof. England, oceanograf sa Sveučilišta New South Wales u Sydneyju.

Hlađenje Evrope

Istraživanje Atlasa iz 2018. godine pokazalo je da je cirkulacijski sistem Atlantskog oceana slabiji nego što je bio više od 1.000 godina te da se značajno promijenio u posljednjih 150 godina. Istraživanje implicira da bi promjene u Atlantskoj meridionalnoj preokretnoj cirkulaciji (AMOC), koja nalikuje pokretnoj traci, mogle ohladiti ocean i sjeverozapadnu Evropu te utjecati na dubokomorske ekosisteme.

Promjene AMOCA tema su filma katastrofe “Dan poslije sutra” iz 2004. kada su ovakva razmišljanja bila sušta suprotnost tadašnjim znanstvenim saznanjima, a koja u fokus stavljaju upravo prividnu kontradiktornost da bi globalno zatopljenje i povišenje temperature moglo prouzrokovati naglo hlađenje oceana, što bi kao posljedicu imalo velike snježne oluje i faktički novo ledeno doba za kompletnu Sjevernu hemisferu našeg planeta.

Znanstvenici su potrošili 35 miliona sati tokom dvije godine kako bi preko modela koji sugeriraju da duboka cirkulacija vode na Antarktici može usporiti dvostruko većom brzinom od opadanja u sjevernom Atlantiku.

“Začuđujuće je vidjeti da se to događa tako brzo”, rekao je klimatolog Alan Mix sa Sveučilišta Oregon State, koautor najnovije procjene Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC). “Čini se da je upravo sada u pogonu. To je velika vijest”, rekao je za Reuters.

Objavio: usn krajina