Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

NAKON ŠTO JE USVOJEN NOVI ZAKON O ORUŽJU I MUNICIJI NEGODOVALI SU BROJNI GRAÐANI: Hadis Jusić: Tekst zakona je pun nelogičnosti, nedorečenosti i apsolutno je neprihvatljiv i rigorozan

Objavljeno: 28-03-2022 | 07:18

U maju prošle godine donesen je novi Zakon o oružju i municiji Unsko-sanskog kantona. Primjena novog Zakona o oružju i municiji izazvala je konfuziju i negodovanje članova lovačkih udruženja. Njih nekoliko stotina od Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona je dobilo prekršajne naloge jer na vrijeme nisu podnijeli zahtjeve za produženje roka važenja svojih dozvola za posjedovanje oružja. Prema podacima lokalnih udruženja, oni trebaju platiti kazne od po 1.000 KM, a njihovo naoružanje, po odredbama novog Zakona, treba biti oduzeto i ne mogu ga dobiti nazad u naredne dvije godine.

Premijer USK-a Mustafa Ružnić istakao je za medije da je ovo prvi kantonalni zakon iz ove oblasti u BiH koji je u potpunosti usklađen sa propisima Evropske unije, što je važan korak na putu BiH ka Evropskoj uniji.

Zakon nakaradan

– Prednosti ovog zakona su u tome što, kao i u zemljama Evrope, naši građani imaju pravo na kupovinu neograničenog broja komada naoružanja, odnosno “cijevi”, a dosadašnji zakoni su predviđali da oni mogu kupiti do tri lovačke puške u različitim kombinacijama i do dva pištolja. Ovaj zakon dozvoljava neograničen broj cijevi i municije, nultu stopu tolerancije na korištenje alkohola, a nelegalno posjedovanje oružja više nije prekršaj nego krivično djelo, pojasnio je premijer Ružnić.

U SDA to ne vide tako i tvrde da je Zakon nakaradan, te da ga pod hitno treba mijenjati i uskladiti sa zahtjevima onih koji se ovaj Zakon tiče. Negodovanjima građana i nedostacima novog Zakona konkretno se bavio Hadis Jusić, zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona, koji ističe da je Zakon pun nelogičnosti, te da je nepotpun.

– Ja sam se, zapravo, ovim zakonom počeo baviti odmah čim sam vidio te silne negativne reakcije sviju onih kojih se tiče ovaj zakon. To je bila samo reakcija na nezadovoljstvo zbog ovog zakona. Prilikom usvajanja ovog zakona prezentirano nam je da je na tekstu ovog zakona radila ekipa u saradnji sa određenim predstavnicima Evropske unije i da je ovo, zapravo, ogledni primjer zakona kojeg će drugi kantoni, praktično, prepisati od nas. Naravno, to se nije desilo jer je ovaj zakon apsolutni promašaj. Tekst zakona je pun nelogičnosti, nedorečenosti i apsolutno je neprihvatljiv i rigorozan. Rezultat ovog zakona je jako velik broj prekršajnih naloga ispostavljenih našim građanima sa izrazito visokim novčanim kaznama. Gotovo svi oni su zatražili sudsko odlučivanje a i to je pokazatelj da nešto ne valja. S druge strane imamo mnoge vlasnike oružja koji, svjesni visokih kazni, ne žele podnijeti zahtjev za produženje oružnih isprava iako su im one istekle, što opet nije dobro, smatra zastupnik Jusić.

Inzistiraće na održavanju sjednice Skupštine USK

On ističe da se zakoni ne donose zbog UNDP-a ili ambasada Danske i Švedske, već zbog građana a oni negoduju i traže da se sazove sjednica na kojoj bi se o navedenom Zakonu raspravljalo, te se uradile potrebne izmjene kako bi se isti učinio praktičnijim i prohodnijim. Zastupnik Jusić kaže da će inzistirati na održavanju sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona, na kojoj bi se raspravljalo o ovoj problematici.

– U Skupštini Unsko-sanskog kantona donosimo zakone koji se uglavnom tiču građana našeg kantona i oni nam trebaju i moraju biti u prvom planu. Hvala svima koji ponude pomoć bilo kakve prirode ali to ne znači da trebamo usvojiti sve što nam oni napišu, pogotovo ako s tim nisu zadovoljni naši građani a s ovim zakonom definitivno nisu zadovoljni. Pokušavao sam inicijativama pokrenuti izmjene ovog zakona neposredno nakon što smo ga usvojili ali nisam naišao na razumijevanje pa sam onda, zajedno sa svima onima kojih se ovaj zakon najdirektnije tiče, uradio Prijedlog izmjena Zakona o oružju i municiji USK-a i uputio ga u proceduru. Na ovim izmjenama zakona konsultirao sam predstavnike lovačkih organizacija, ovlaštene prodavače oružja, predstavnike registriranih streljana, airsoft klubove kao i brojne građane, vlasnike oružja. Radi se o nekih 16 članova zakona koji bi sigurno ovaj zakon relaksirali i učinili ga i prihvatljivijim i provodljivijim u praksi. Ne znam kada će i da li će uopće predsjedavajući Skupštine sazvati sjednicu na kojoj bi se našao i ovaj materijal ali ja ću na tome insistirati. Znam da je na njegovu adresu stiglo još puno dopisa nezadovoljstva sa ovim zakonom te želim vjerovati da se neće oglušiti na sve njih. Svjestan sam ozbiljnosti materije koja se tretira ovim zakonom i ne tvrdim da je Prijedlog izmjena Zakona koji sam uradio i dostavio u proceduru najidealniji, ali sasvim sigurno može poslužiti kao dobar osnov za raspravu, stava je Jusić.

Na kraju dodaje i to, kako su trenutnim zakonom građani Unsko-sanskog kantona definitivno razoružani ili su natjerani da posjeduju nelegalno oružje, što svakako nije nikome u interesu.

F. Vojić

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.