Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

Novi ambasador SAD-a u BiH najavio borbu protiv interesa Rusije i Kine u našoj zemlji

Objavljeno: 01-04-2022 | 09:15

Bosna i Hercegovina je komplikovano okruženje i moj posao ovdje neće biti lak – poručio je u svom prvom zvaničnom obraćanju ambasador SAD u našoj zemlji Michael Murphy. Svjestan niza problema, koji će, kako je kazao uslijediti, radit će na protumjerama Rusiji i Kini koje prijete našim zajedničkim interesima i budućnosti BiH. Murphy se osvrnuo i na eventualne sankcije EU Miloradu Dodiku, te zloupotrebi pojma genocid.

Nakon skoro 13 godina Murphy se vratio u jednom od najtežih perioda u kojem se nalazi naša zemlja. Svjestan situacije poručuje – Bosni i Hercegovini potrebne su funkcionalne, efikasne i odgovorne države institucije.

– BiH ne može dozvoliti da savršeno bude neprijatelj dobrog. Ljudi ove zemlje znaju i previše dobro patnje izazvane ratom. I dalje postoje važni podsjetnici za budućnost, a budućnost BiH je u euroatlanskim integracijama. BiH zahtjeva funkcionalne institucije, ali i funkcionalne entitete. Sada BiH nema nijedno. Proritet mi je podrška dejtonskom sporazumu i, što je najvažnije, suverenitetu i teritorijalnom integritetu, poručio je Murphy.

Stoga će u naredne godine kako je kazao fokus rada biti na pomirenju konstitutivnih naroda, pružiti podršku reformama u oblasti vladavine prava, posebno u borbi protiv korupcije, kao i reforme koje će utjecati na ekonomski rast i povećati investicije. Tu je i borba kako je kazao protiv lokalnih vanjskih interesa Rusije i Kine.

– Radit ću na protumjerama Rusiji i Kini koje prijete našim zajedničkim interesima i budućnosti BiH. Podržavat ću euroatlanske aspiracije BiH. Rat u Ukrajini je najbolji pokazatelj da BiH mora ući u NATO ali taj put kao i put ka EU nije lagan mora se zaslužiti i lideri moraju raditi da osiguraju budućnost koju su obećali građanima.

O mogućim sankcijama EU članu Predsjedništva i lideru SNSD Miloradu Dodiku, Marfi je istakao da Unija sama donosi odluke ali da se nada da će krenuti stopama SAD-a. Kada je riječ o Zakonu o zabrani zloupotrebe pojma genocide, Marfi je istakao da je krivica genocida na onima koji su ga počinil, a ne na cijelom narodu. Inače, Michael Murphy radio je od 2006 do 2009. kao politički savjetnik u američkoj ambasadi.

Objavio: usn krajina

Michael Murphy

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.