Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

NOVI OBLICI GRADNJE: Unakrsno laminirano drvo je beton budućnosti, ali je jeftinije, otpornije i toplije

Objavljeno: 10-03-2022 | 11:02

CLT mora proći velike deformacije da bi se slomio i srušio, za razliku od betona, dok je na drugu stranu posjeduje toplinu

Unakrsno laminirano drvo (CLT) nazvano je betonom budućnosti. Kao vrlo otporan oblik projektiranog drva napravljenog ljepljenjem slojeva punog pilanog drveta, CLT preoblikuje način na koji danas razumijemo arhitekturu i dizajn. Kao materijal s visokim stepenom fleksibilnosti, CLT mora proći velike deformacije da bi se slomio i srušio, za razliku od betona, dok je s druge strane to materijal koji je odabran zbog svoje topline i prirodnih elemenata.

Prvi put razvijen u Evropi ranih 1990-ih, CLT je uveden u Međunarodni građevinski kodeks tek 2015. ICC je najavio odobrenje 14 promjena kodova kao dio Međunarodnog građevinskog kodeksa iz 2021. (IBC) koje dopuštaju masovne drvene konstrukcije do 18 katova. U ove promjene uključeno je i uvođenje tri nova tipa gradnje—IV-A, IV-B i IV-C. U tom kontekstu, teško drvo je ili pilana građa ili strukturno ljepljeno laminirano drvo i povezano je s konstrukcijom tipa IV.

Laminirano drvo rezultat je spajanja ploča u jednu strukturnu jedinicu.  S CLT-om, slaganje ploča u okomitim slojevima omogućuje izradu ploča ili površina – ili zidova. To je šperploča napravljena od dasaka koja može doseći vrlo velike dimenzije. Očekuje se da će porast masovne drvne i montažne drvene gradnje, te nedavne promjene građevinskih propisa kako bi se omogućile veće drvene zgrade, ne samo uštedjeti novac graditeljima, već i doprinijeti novom ekonomskom rastu i zapošljavanju. Sljedeći dizajni istražuju korištenje unakrsno laminiranog drva kroz niz projekata izgrađenih u posljednjih šest godina.

Freemenov centar za vodene sportove / Hawkins\Brown

Shema koju su osmislili arhitekti Hawkins\Brown prikazuje bazen od 25 metara sa šest staza, s prostorom za presvlačenje i višenamjenskim prostorom za podučavanje i druga događanja. Novi bazen koristi najsuvremeniju drvenu konstrukciju i metode proizvodnje izvan lokacije kako bi se stvorila održiva zgrada koja se nježno uklapa u svoj kontekst. Zamjenjuje izvornu zgradu bazena škole, koju je požar uništio 2014. godine. Također ju premješta sa zapadne na istočnu stranu kampusa, uz postojeće sportske sadržaje.

Izazov je bio pretvoriti tipičan uredski prostor s više stanara u prostor koji može stvarati strahopoštovanje. Da bi to učinili, arhitekti su morali oživjeti postojeću bež kutiju tako što su je otvorili i dopustili da uđe svjetlost. Povijesno gledano, svjetlost je igrala značajnu ulogu u označavanju transcendentnog prostora, a ovaj dizajn bilježi bogatstvo neizravnog svjetla koje se reflektira od prirodnih površina. Za novu prvu kongregacijsku crkvu Bellevue, novo visoko svetište ispunjeno je ovim neizravnim svjetlom, koje se suptilno mijenja tijekom dana i godišnjih doba.

Uredi Financial Parka / Helen & Hard + SAAHA

Bjergsted Financial Park novo je sjedište SR-Banke u centru Stavangera. Jedinstvena pozicija banke u tom području bit će ojačana novom lokacijom u središnjem financijskom parku i kulturnoj areni. Napraviti veliku banku u drvetu izaziva pojam jake, robusne banke, dok se otvara teren za korištenje strukturnog drveta. Glavna konstrukcija od 13 200 m2 nadzemlja je drvena i ima sedam katova.

Mali društveni centar izgrađen u CLT drvu obnavlja lokalni gradski krajolik i poziva ljude na kulturne aktivnosti. Novi centar u predgrađu Kopenhagena, moderna je gesta održivosti – nježni trag u drvu koji okuplja ljude. Centar Brønshøju dodaje novi prostor za okupljanje i stvara novu vezu između gradskog trga i crkve koja je prije bila blokirana. Ovo je moderno crkveno-župno središte koje se želi otvoriti prema zajednici u svijetlom, iskrenom i gostoljubivom ozračju.

CLT House je most između arhitektonskog razmišljanja i održivih metoda gradnje. Projekt obuhvaća rekonfiguraciju postojeće zgrade. Baza je prijašnja zgrada koja je dobila novu dogradnju gornjeg kata koji se proteže kroz vrt i stvara novu jezgru doma za četveročlanu obitelj. Ritmička kvaliteta krova nove konstrukcije je ujedno i lirska i racionalna.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.