Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

ODLAZAK ZDRAVSTVENOG KADRA IZ USK: Očekuje se nastavak negativnih kretanja

Objavljeno: 10-02-2022 | 08:25

Ilustracija: Osman Delić
U pandemiji korona virusa imamo pravu epidemiju odlaska medicinskog osoblja

Sve veći broj zdravstvenih radnika napušta Unsko-sanski kanton i odlazi u strane zemlje, što prijeti urušavanjem ovdašnjeg zdravstvenog sistema, a posebno je teško nadomjestiti odlazak liječnika specijalista. Na ionako teško stanje nadovezala se trenutna situacija i kriza u Unsko- sanskom kantonu oko neusvajanja finansijkih dokumenata. Glavni razlozi odlaska medicinara su niske plate i loši uslovi.

Podaci iz manjih domova zdravlja u Unsko-sanskom kantonu govore da propadaju konkursi za prijem ljekara opšte prakse jer niko od mladih kolega neće da konkuriše, već posao traže u inostranstvu, kaže Amir Rekić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije. Slična situacija je i sa srednjim medicinskim kadrom, obzirom da se u najvećem broju slučajeva oni mlađi odlučuju na odlazak u inozemstvo.

Politička situacija od početka ove godine, koja se ogleda u problemima oko isplate ličnih dohodaka zdravstvenim radnicima, te u nemogućnosti da se ispoštuje dogovoreni kolektivni ugovor kojim se povećavaju plate zdravstvenim radnicima, dodatno obeshrabruje. Problem s odlaskom mladih zdravstvenih radnika nije zaobišao ni zdravstvene ustanove u Sanskom Mostu, gdje je prosjek starosti zaposlenika iznad 50.

U Općoj bolnici u Sanskom Mostu muče se istim problemima, te planiraju određene programe zapošljavanja kako bi pokušali zadržati mlade medicinare. Zdravstvene ustanove na području Unsko- sanskog kantona, prema nekim procjenama, tokom proteklih nekoliko godina napustilo je preko stotinu zdravstvenih radnika, od čega četrdesetak ljekara, među kojima veliki broj specijalista. Odliv medicinskih radnika donekle su zaustavile retstriktivne mjere uslijed pandemije virusa korona, ali je potreba za ovim kadrom u zemljama Evropske unije i dalje izražena, pa se očekuje nastavak negativnih kretanja. Nažalost i zdravstvo danas trpi posljedice opšteg urušavanja društvenog sistema u Bosni i Hercegovini.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.