18/05/2024

ODRIJEŠILI KESU: S državnog i federalnog nivoa odobrena inicijalna sredstva za sanaciju šteta od poplave

Objavljeno: 18-05-2023 | 18:12

ODRIJEŠILI KESU: S državnog i federalnog nivoa odobrena inicijalna sredstva za sanaciju šteta od poplave

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju milion KM iz tekuće rezerve Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu u svrhu saniranja posljedica poplava u Bosni i Hercegovini.

Kako je odlučeno po pola miliona bit će doznačeno entitetima, odnosno nižim razinama vlasti.

S druge strane, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku o dodijeli interventnih sredstva iz rezerve Budžeta u iznosu od 500,000 KM za četiri općine USK-a.

Također, prilikom posjete našem kantonu, Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio je da će predložiti mjeru donošenja interventne pomoći poplavljenim područjima u iznosu od 2,7 miliona KM. Tom prilikom istakao je da će, ukoliko lokalne vlasti donesu takvu odluku, na područje pogođeno poplavom, ukoliko se situacija bude razvijala u tom smjeru, poduprijeti i odluku o upućvanju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao mjere pomoći lokalnom stanovništvu.

Gradonačelnici Bihaća i Bosanske Krupe, Elmedin Sedić i Armin Halitović, prilikom javljanja u emisiji FTV-a, izrazili su zadovljstvo odgovorom i pruženom pomoći državnog i federalnog nivoa vlasti, pri čemu je gospodin Sedić izrazio nadu da će slično reagirati i kantonalna Vlada.

Trenutno stanje u BIhaću i Bosanskoj Krupi je pod kontrolom. Pristupilo se, koliko to okolnosti dozvoljavaju, čićšćenju i isušivanju onih objekata do kojih je mogući prići.

Majda Kovač, viša suradnica za odnose s javnošću u federaloj Upravi civilne zaštite, izjavila je da su Bosanskoj Krupi ponuđene pumpe i lična oprema.

Objavio: usn krajina