Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

Džaferović  pozvao političke subjekte na jedinstvo oko temeljnog značaja za državu

Objavljeno: 29-03-2022 | 12:16

– Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović poručio je da probosanske političke stranke moraju izgraditi jedinstven stav u vezi sa izazovima s kojima se naša država suočava, te posebno istakao značaj očuvanja državnih institucija uspostavljenih dugogodišnjim naporom na izradi i usvajanju reformi i unaprjeđenju njihovih kapaciteta –  Istaknuo je da će pitanje izbornog zakona biti riješeno na temelju evropske, a ne balkanske paradigme kako to žele neke retrogradne političke snage u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, tokom vikenda boravio je u službenoj posjeti Unsko-sanskom kantonu, gdje se sastao sa Šuhretom Fazlićem, gradonačelnikom Bihaća i Zulfikarom Handukićem, predsjedavajućim Gradskog vijeća Bihać, istaknuvši značaj grada na Uni i cijelokupne Bosanske krajine za Federaciju BiH i cijelu državu.

 – Drago mi je da smo na državnom nivou riješili problem kampa Lipa što, naravno, ne bismo mogli bez podrške Grada Bihaća i tu ćemo i dalje biti lider kroz resorno državno ministarstvo kako bismo migrantsku krizu držali pod kontrolom, kazao je tom prilikom predsjedavajući Džaferović.

Fazlić je rekao da je tokom ove posjete još jednom iskazana spremnost državnog i federalnog nivoa vlasti da se realizira projekat aerodroma Bihać kao strateškog projekta ovog dijela BiH.

 – Kroz projekat aerodroma pokazali smo jedinstvo i to da svi možemo, bez obzira na političke razlike, stati uz projekte koji su od značaja za ovaj kraj, kazao je gradonačelnik Fazlić.

Jača i kvalitetnija saradnja Krajine i Sarajeva

Na sastanku je dogovorena još jača i kvalitetnija saradnja različitih nivoa vlasti, te obećana i podrška vrha države u oporavku i stabilizaciji Unsko-sanskog kantona.

U večernjim satima je u organizaciji Stranke demokratske akcije Unsko-sanskog kantona upriličena javna tribina o aktuelnom stanju u Bosni i Hercegovini u kontekstu sigurnosti na kojoj je gost bio Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Prije Džaferovića, prisutnima su se obratili Jasmin Musić, predsjednik KO SDA USK i Šemsudin Dedić, potpredsjednik SDA i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije BiH. Musić je u svome obraćanju istakao značaj postizanja političke stabilnosti u Unsko-sanskom kantonu, navodeći da je to preduvjet razvoja, napretka i funkcionalnosti kantonalnih institucija.

Kritizirao je i netransparentan način raspodjele budžetskih sredstava aktuelnog saziva Vlade Unsko-sanskog kantona, suspenziju Skupštine, politizaciju svih sfera života u kantonu od strane vladajuće strukture, opstrukciju imenovanja pravobranioca, upravljačke strukture Univerziteta u Bihaću i formiranja Ureda za borbu protiv korupcije USK.

Ministar Dedić je prezentirao realizirane i planirane projekte u finansijskom i infrastrukturnom smislu u Unsko-sanskom kantonu sa federalnog nivoa vlasti, te naglasio važnost postojanja zdravih kantonalnih i lokalnih institucija sa osposobljenim kadrovima i kvalitetno pripremljenim projektima kao preduslovima bržeg razvoja.

 – Ne možemo govoriti o stabilnosti kantona kada imamo 17 premjera i još toliko i više vlada i ministara koji su nekada predstavljali naše građane. Imamo saziv Vlade koji je u prve dvije godine kritikovao SDA zbog migrantske krize, pa kritikovao Sarajevo, nije želio saradnju sa nama, pa u trećoj godini bavili su se pandemijom, evo u četvrtoj su već izbori. Narod treba da se bavi onim šta su uradili u ovom mandatu a kakvu su podršku imali sa viših nivoa vlasti. Sve je manje morala u politici a zbog određenih privilegija. Najčešće su tu u pitanju radna mjesta, direktorske i ministarske pozicije, kazao je Dedić.

Država je iznad svih političkih stavova i razlika

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović poručio je da probosanske političke stranke moraju izgraditi jedinstven stav u vezi sa izazovima s kojima se naša država suočava, te posebno istakao značaj očuvanja državnih institucija uspostavljenih dugogodišnjim naporom na izradi i usvajanju reformi i unaprjeđenju njihovih kapaciteta. Istaknuo je da će pitanje izbornog zakona biti riješeno na temelju evropske, a ne balkanske paradigme kako to žele neke retrogradne političke snage u BiH.

 – Svi zajedno moramo voditi računa o tome da je jedinstvo najvažnija stvar. Moramo se svi pomalo odreći nekih svojih uskih stranačkih zahtjeva i stavova kako bi izgradili jedinstvo. Oko stvari na kojima je utemeljena ova država, oko njenog prosperiteta i razvoja ne smije biti razilaženja. Dakle, jedinstvo je potrebno u cijeloj zemlji, ali i ovdje u Unsko-sanskom kantonu i Bihaću, poručio je Džaferović.

Istakao je na kraju da niko nema pravo da kaže kako od sada neće biti ovako kako je do sada bilo, nego da bude po njegovom. Džaferović je rekao da niko nema pravo da vlastiti stav nameće kao isključivi i jedini ispravni, kazavši kako će Republika Srpska morati povući sve akte koje je donijela nedavno, ili će se u suprotnom ugroziti Dejtonski mirovni sporazum.

Javnoj tribini prisustvovala su i rukovodstva Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (POMAK), Kantonalnog odbora Saveza za bolju budućnost i Kantonalnog vijeća Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

F. Vojić

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.