Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

PREDSJEDNIK SVJETSKE BANKE: “Građani ne bi trebali gomilati zalihe”

Objavljeno: 15-03-2022 | 12:22

Malpass očekuje da će proizvođači širom svijeta, mimo Rusije i Ukrajine, znatno povećati opskrbu energijom i hranom koja će ublažiti utjecaj ratom izazvanih skokova cijena i sačuvati oporavak od koronakrize.

Građani ne bi trebali gomilati zalihe hrane i benzina, i pored rasta cijena zbog ruske invazije na Ukrajinu i sankcija Moskvi, jer će “dinamična” svjetska ekonomija osigurati opskrbu, poručio je predsjednik Svjetske banke David Malpass.

Sankcije Rusiji snažnije će utjecati na svjetsku ekonomiju nego sam rat, izjavio je Malpass u ponedjeljak na virtealnoj novinskoj konferenciji u organizaciji Washington Posta, ali kriza, po sadašnjim procjenama, ne bi trebala prekinuti oporavak ni negativno utjecati na globalni BDP.

On očekuje da će proizvođači širom svijeta, mimo Rusije i Ukrajine, znatno povećati opskrbu energijom i hranom koja će ublažiti utjecaj ratom izazvanih skokova cijena i sačuvati oporavak od koronakrize.

Proizvođači će uskočiti i po potrebi povećati opskrbu, tvrdi, dodavši da, po njegovoj procjeni, nema potrebe da ljudi stvaraju zalihe u svojim smočnicama i restoranima.

“U sadašnjim okolnostima pravi potez nije odlazak u nabavu zaliha brašna i benzina, treba shvatiti da je svijet dinamična globalna ekonomija koja će odgovoriti (na krizu)“, poručio je šef Svjetske banke.

“Imamo dovoljno za sve”, tvrdi.

Opskrba energijom može se ipak brže povećati nego opskrba hranom budući da za prilagodbu poljoprivrede obično treba oko godinu dana, priznaje, prenosi N1.

Dodaje i da Rusija mora donijeti teške odluke o servisiranju duga zbog zapadnih sankcija koje su imobilizirale njene devizne rezerve.

Rusko ministarstvo finansija saopćilo je u ponedjeljak da je zbog sankcija spremno isplatiti kuponske kamate na obveznice u rubljima umjesto u dolarima, podsjeća Reuters.

Posljedice sankcija “dalekosežne su, teške za Rusiju kao naciju i pogađaju i građane Rusije, kao direktan rezultat pada vrijednosti rublja”, rekao je Malpass.

“Mnogim Rusima pad vrijednosti rublje koji sada doživljavaju priziva u sjećanje komunizam”, rekao je, aludirajući na slabu ponudu osnovnih potrepština u vrijeme Sovjetskog saveza, objašnjava Reuters.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.