Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

Nema prepreka za održavanje izbora

Objavljeno: 22-02-2022 | 08:37

Održavanje izbora je osnovni demokratski zahtjev, posebno za zemlju koja teži da se dalje integriše u euroatlantske institucije, navode iz Ambasade Velike Britanije u BiH

Lider HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović uputio je pismo ključnim međunarodnim akterima u kojem ih je informisao o zaključcima sabora održanog u Mostaru proteklog vikenda. Pismo je upućeno na više od 20 međunarodnih adresa, uključujući najviše zvaničnike Evropske unije, američke i evropske posrednike u izbornoj reformi u BiH, državno rukovodstvo Hrvatske te članove UO Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Detaljna rasprava

– Svi politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH, okupljeni u HNSBiH, u sklopu ovoga vanrednog zasjedanja održali su detaljnu raspravu o političkoj, pravnoj i sigurnosnoj krizi u BiH. Posebnu pažnju posvetili smo raspravi o političkim opstrukcijama koje pojedini politički akteri u Federaciji BiH uporno primjenjuju kako bi onemogućili završetak nužnog procesa reforme izbornog zakonodavstva i ograničenih ustavnih reformi, navodi u pismu Čović.

Dodaje i kako je na tragu posljednje šanse za izlaz iz krize HNS usvojio zaključke koji su obvezujući za sve najviše političke zvaničnike i legitimne predstavnike hrvatskog konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini. Podsjetimo, u zaključcima se navodi i teritorijalna reorganizacija države.

– Stav Ujedinjenog Kraljevstva i drugih članica Vijeća za implementaciju mira je jasan i dobro poznat, posebno naša “neupitna predanost teritorijalnom integritetu i fundamentalnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja sadrži dva entiteta”. Postoje uspostavljeni i pravno definisani načini za promjenu Ustava BiH i svaki uključuje odgovorne institucije i izabrane predstavnike, naveli su iz britanske ambasade za Oslobođenje.

Dodaju da “Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno sa drugim dokazanim prijateljima ove zemlje poziva izabrane predstavnike da djeluju u najboljem interesu građana, da jačaju vladavinu prava i da osiguraju jednake prilike za sve, te da ispunjavaju svoje odgovornosti u sklopu institucija ove zemlje”.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.