Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

Prije 38 godina olimpijski plamen obasjao Sarajevo, počele XIV Zimske olimpijske igre

Objavljeno: 08-02-2022 | 07:46

Organizaciju ove značajne manifestacije dobilo je Sarajevo, a u konkurenciji su bili još Saporo i Geteborg.

Grad Sarajevo i olimpijske planine Bjelašnica, Jahorina, Igman i Trebević od 8. do 19. februara 1984. godine bili su mjesto susreta i nadmetanja sportista iz cijelog svijeta, koji su učestvovali na XIV Zimskim olimpijskim igrama, čiji je domaćin bilo Sarajevo.

Organizaciju ove značajne manifestacije dobilo je Sarajevo, a u konkurenciji su bili još Saporo i Geteborg.

Ovom prazniku sporta prethodile su obimne pripreme, kako bi grad i okolne planine spremno dočekali takmičare iz cijelog svijeta, kao i brojne goste koji su u tom periodu posjetili Sarajevo. Užurbano se radilo na izgradnji sportskih borilišta, olimpijskih objekata, potrebne infrastrukture, te ostalih objekata neophodnih za ugodan boravak.

Svečana ceremonija otvaranja XIV Zimskih olimpijskih igara održana je 8. februara na stadionu Koševo, a čast da upali olimpijski plamen, koji je do 19. februara obasjavao Sarajevo, pripala je klizačici Sandi Dubravčić. U ime sportista olimpijsku zakletvu položio je skijaš Bojan Križaj.

Tokom Igara sportisti iz 49 zemalja takmičili su se kako bi osvojili najsjajnija olimpijska odličja. U programu je bilo alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umjetničko klizanje, biatlon, nordijsko skijanje i skokovi.

Domaćoj publici radost je priredio skijaš Jure Franko koji je osvojio srebrenu medalju u veleslalomu, a zadovoljstvo zbog osvojenog odličja iskazali su porukom “Volimo Jureka više od bureka!”

Uz brojne goste, sportska takmičenja je pratio i veliki broj domaćih i stranih novinara, pa su tako pozitivne slike iz Sarajeva i sa olimpijskih planina svakodnevno obilazile svijet.

Na veličanstven način Igre su završene 19. februara svečanom ceremonijom u Olimpijskoj dvorani Zetra, a tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Huan Antonio Samaran kazao je da su to bile najbolje organizirane igre do tada.

Olimpijska pahuljica i Vučko, znak i maskota Igara, i danas podsjećaju na vrijeme kada je Sarajevo bilo domaćin sportistima, kao i velikom broju gostiju iz cijelog svijeta.

Dio sjećanja na Olimpijadu u Sarajevu čuva i Olimpijski muzej koji će, u sklopu obilježavanja godišnjice olimpijskih igara, organizirati brojne sadržaje među kojima i dane otvorenih vrata za posjetioce.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.