21/05/2024

S MRŽNJOM RUŠENA, S VJEROM I LJUBAVLJU OBNOVLJENA: Arnaudija – banjalučka ljepotica, Džamija defterdara

Objavljeno: 07-05-2024 | 08:45

S MRŽNJOM RUŠENA, S VJEROM I LJUBAVLJU OBNOVLJENA: Arnaudija – banjalučka ljepotica, Džamija defterdara

Kad podiže ovu džamiju onaj koji je obuzet dobrim djelima,
Za ljubav Boga potrošio je svoje blago.
To je krasan dvorac i veličanstveno umjetničko djelo.
Neka Bog nagradi! – To postade ugodno stjecište dobrih Ijudi.
Neka svojom dobrotom oprosti (dobrotvoru) Onaj čija je milost obilna.
On prašta njegove pogreške i grijehe.
Kako da izreknem kronostih ovoj divnoj džamiji?
Nevidljivi glas reče: O Šebzi, reci: “Džamija defterdara!”

Organizacioni odbor pripremio je sve što je u njegovoj nadležnosti i mogućnosti, a tiče se saradnje s državnim organima i drugim agencijama u pripremi i realizaciji programa otvorenja džamije Arnaudije. Ovo je za „Avaz“ kazao muftija banjalučki Ismail ef. Smajlović te naveo ko će sve biti prisutan. Arnaudija će svečano biti otvorena danas u 11 sati.

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine je 7. maj odredila kao Dan džamija, uzimajući u obzir simboliku datuma, kada su džamije planski i sistematski rušene. One u Banjoj Luci, ali i pokušaji rušenja s daljine, topovima, tenkovima i haubicama, diljem tada okupirane Bosne i Hercegovine. Zbog toga je Rijaset IZ donio odluku da se Arnaudija otvori na taj datum. 

“Uskoro ćemo otvoriti i džamiju Sahat-kulu i time će biti završen proces obnove 16 porušenih džamija u Banjoj Luci”, rekao je predsjednik Organizacionog odbora za otvaranje Arnaudija džamije, muftija banjalučki Ismail-ef. Smajlović.

– Što se tiče gostiju, teško je pretpostaviti koliko će posjetilaca biti. Za svaki slučaj, imamo otvoreni prostor ispred džamije, na platou parka, gdje mogu stati desetine hiljada posjetilaca. Za zvanice smo u kompleksu samog harema džamije pripremili kako svečanu binu tako i plato ispred samog ulaza u džamiju gdje ćemo primiti na stotine naših zvanica. Dolazi i brojna delegacija iz Turske, predvođena ministrom kulture i obrazovanja i reisu-l-ulemom Alijem Erbašom (Erbas) – kazao je ef. Smajlović.

– Radostan sam zbog otvorenja Arnaudije, možda čak i više zbog toga što građani Banje Luke, a posebno muslimani u Banjoj Luci to doživljavaju kao jedan veličanstven događaj i to mi čini zadovoljstvo. Pitaju me kolege jesam li umoran, kažem im: „Nisam“, a i kako bih kad sve ide jednim kvalitetnim putem, a ja doprinosim tome – rekao je ef. Smajlović. 

Objavio: usn krajina