Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

SAMOSTALNI SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA U ORGANIMA DRŽAVNE SLUŽBE I SUDSKE VLASTI USK: U pripremi Zakona o državnoj službi USK zaobiđen Sindikat

Objavljeno: 31-03-2022 | 10:44

U Bihaću je u ponedjeljak, 28. marta, održana konferencija za novinare predstavnika Sindikalne organizacije kantonalnih organa državne službe u Unsko-sanskom kantonu. Ovom prilikom su iznijeli svoje stavove po pitanju Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi u USK-a, koji je u skupštinsku proceduru uputio zastupnik Agan Bunić.

Predstavnici Sindikata su istakli kako se istim zadire u prava i obaveze članstva, te su izrazili nezadovoljstvo ponuđenim prijedlogom i upozorili na negativne posljedice koje bi izazvalo njegovo eventualno usvajanje. Sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe i sudske vlasti USK-a nije bio upoznat da će se ovaj zakon naći na dnevnom redu 22. redovne sjednice Skupštine USK.

Stav Sindikata je da se predloženom izmjenom Zakona o državnoj službi u USK-a krše odredbe Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u F BiH, u kojima je jasno propisano da je rukovodilac dužan obezbijediti učešće Sindikata u pripremi prednacrta i nacrta propisa koji reguliraju oblast radno-pravnih odnosa službenika organa državne službe, te da je dužan sve prednacrte i nacrte propisa i općih akata iz oblasti radno-pravnih odnosa dostaviti Sindikatu na razmatranje i mišljenje, razmotriti dato mišljenje Sindikata i prihvatiti sugestije za koje se ocijeni da su osnovane. Sve to je ovog puta zaobiđeno. Stoga su zatražili od predlagača da ovu tačku povuče s dnevnog reda i da se donošenje zakona koji reguliše oblast radno-pravnih odnosa službenika organa državne službe, provede u redovnoj proceduri. U suprotnom će, rečeno je na press konferenciji održanoj uoči skupštinskog zasjedanja, primijeniti sve zakonske propise kako bi osporili donošenje istog u formi kako je zamišljeno.

Prilikom usvajanja dnevnog reda 22. redovne sjednice Skupštine USK, većina  zastupnika je glasala da donošenje spornog zakona ide u redovnoj a ne po skraćenoj proceduri, a predlagač je ovaj zakon povukao s dnevnog reda.  

N. Piralić

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.