Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

Šta znači Zakon o vanrednom usklađivanju penzija za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Objavljeno: 25-03-2022 | 09:49

Koliko je zakon provediv u praksi i šta će se desiti ako ga Ustavni sud stavi van snage, pitanja su koja su postavili delegati opozicije.

Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je Zakon o vanrednom usklađivanju penzija za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), koji su ovo pravo ostvarili nakon donošenja novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2018. godine. Ni nakon burne rasprave delegati, ali i javnost, nisu dobili odgovor na pitanje ima li za ovo usklađivanje novca te šta će se desiti ako Ustavni sud usvoji apeleciju Vlade Federacije BiH i Zakon proglasi neustavnim. 

Novim zakonom izvršit će se poravnanje penzija za sve pripadnike Oružanih snaga koji su u penziju otišli nakon 2018. godine. Ovaj zakon će se primjenjivati i prilikom određivanja visine penzija i za buduće penzionere koji dolaze iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

IVO TADIĆ, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i predlagač Zakona

“Sad smo doši u situaciju da svi oni koji su otišli u penziju do donošenja zakona iz drugog mjeseca 2018. godine imaju ima 80 posto veću penziju od ovog koji danas ide u penziju. A oni koji su otišli po Zakonu o Oružanim snagama imaju nekih 40 posto veću penziju”.

Vlada Federacije BiH dala je negativno mišljenje. Kako su u obrazloženju naveli, pojedine stavke Zakona ostale su nedorečene.

KENAN SPAHIĆ, predstavnik Vlade Federacije BiH

“Član 2 ovog zakona predviđa njegovu retroaktivnu primjenu od 01.01.2006. godine. Dakle, vi dobro znate šta to znači i da li postoji mogućnost retroaktivne primjene. Ovo je jedan od zakona koji će pripadniku Oružanih snaga dati veću penziju nego što je imao platu. To je ono što boli naše penzionere i takvo nešto nemate nigdje na svijetu”.

Koliko je zakon provodiv u praksi i šta će se desiti ako ga Ustavni sud stavi van snage, pitanja su koja su postavili delegati opozicije.

ANER ŽULJEVIĆ, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (SDP)

“Hoću da se danas kaže ima li novac u Fondu PIO za ovaj zakon. Ako nema, ima li amandman za budžet Federacije BiH kako bi se implementirao ovaj zakon”.

TOMISLAV MARTINOVIĆ, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (HDZ BiH)

“Tri mjeseca je ovaj dom čekao hoće li se Ustavni sud oglasiti o privremenoj mjeri i drugo, hoće li se Ustavni sud oglasiti o zahtjevu za ocjenu ustavnosti. Po mojim procjenama, do početka ove sjednice to se nije desilo”.

A dok se u sali odvijala rasprava, ispred zgrade Parlamenta penzionerska udruženja organizovala su proteste. Izrazili su bojazan da će povećanje penzija za jednu kategoriju značiti manje sredstava u Fondu, ali i da ovaj potez može izazvati domino efekat.

REDŽO MEHIĆ, predsjednik Saveza udruženja penzionera Federacije BiH

“Gospodo, sutra ćete imate armiju svih drugih ako ovakav zakon stavite u usvojena akta, da se pojavi i ekonomista i pravnik ili neko drugi i kaže – hoćemo i mi iste uslove kao i oni koji su išli prije nas. Mi se toga bojimo jer to sve ide iz ove naše kase”.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.