Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

Stručnjaci strahuju od izbijanja epidemije ospica na Balkanu

Objavljeno: 07-03-2022 | 08:10

Desetljećima postoji averzija prema MMR cjepivu koja je ukorijenjena u raširenim dezinformacijama vezanim uz studiju iz 1998. koja je ukazivala na vezu između autizma i cjepiva, a u međuvremenu je znanstveno opovrgnuta.

UNATOČ tome što je cijepila svoje prvo dijete, Vanja je podvukla crtu kad je došao red na mlađeg sina i odlučila je da se on neće cijepiti protiv ospica.

Psihologinja koja živi u Podgorici kaže da se predomislila nakon što je pročitala mnogo stvari u online grupi kojoj pripada.

“Nemam povjerenja u sistem cijepljenja. Nedostaje nam informacija i edukacije,” izjavila je 44-godišnja Vanja za AFP i zatražila da se njeno prezime ne navodi. “Osjećam veliku odgovornost i nije bilo jednostavno donijeti ovu odluku.”

Vanjin stav je sve češći u Crnoj Gori koja ima najniži broj djece cijepljene protiv ospica u svijetu. Samo 23,8 posto dojenčadi u 2020. cijepljeno je objema dozama, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Dramatičan pad stope inokulacije prisilio je stručnjake za javno zdravstvo da se pripremaju za skoru epidemiju ospica u Crnoj Gori i susjednim državama Balkana u kojima je cijepljenje također palo, u velikoj mjeri zbog porasta dezinformacija, posebno tokom pandemije covida-19.

“Rizik izbijanja epidemije ospica je visok,” rekao je za AFP službenik za imunizaciju u WHO-u Dragan Janković.

“Uvoz virusa ospica samo je pitanje vremena… čim se uveze u podložnu populaciju, počet će širenje.”

U susjednoj Sjevernoj Makedoniji 63 posto djece je cijepljeno prvom dozom cjepiva za ospice, zaušnjake i rubeolu (MMR), dok je u Srbiji cjepivo primilo 78 posto djece.

Savršena oluja

Stručnjaci tvrde da je potrebno najmanje 95 posto cijepljenih dvjema dozama kako bi se izbjeglo širenje ospica, vrlo zarazne bolesti koja se prenosi zrakom i može biti smrtonosna.

Virus može uzrokovati komplikacije koje uključuju sljepoću, oticanje mozga i upalu pluća, a u necijepljene djece je uočen najveći rizik od razvoja ozbiljnih slučajeva bolesti – uključujući i smrt.

Ipak, desetljećima postoji averzija prema MMR cjepivu koja je ukorijenjena u raširenim dezinformacijama vezanim uz studiju iz 1998. koja je ukazivala na vezu između autizma i cjepiva, a u međuvremenu je znanstveno opovrgnuta.

Ujedinjeni narodi su u više navrata upozoravali da se sprema “savršena oluja” za nove epidemije bolesti koje se mogu spriječiti, uz pandemiju koja je poremetila rutinsko cijepljenje.

I premda su ospice 2019. ubile više od 207.000 ljudi u svijetu, u mnogim su zemljama pale stope cijepljenja.

Stopa cijepljenja prvom dozom pala je s 86 na 84 posto na globalnoj razini između 2019. i 2020., dok je prema podacima WHO-a tijekom istog razdoblja samo 70 posto djece primilo drugu dozu. 

Epidemiolozi smatraju da antivakserski stavovi na Balkanu nastaju zbog nekoliko čimbenika, a to su nepovjerenje u vladu, nedostatak ozbiljnih provedbenih mjera i poplava dezinformacija koje su preplavile društvene mreže tijekom pandemije koronavirusa.

U Crnoj Gori liječnici su pozvali vladu da ozbiljnije pristupi ovom problemu te su upozorili da male novčane kazne za roditelje koji odbiju obvezno cjepivo nisu dovoljne da se antivakserski pokret zaustavi. 

“MMR cjepivo trenutno nije uvjet za upis u škole i vrtiće”, rekla je za AFP Milena Popović Samardžić, epidemiologinja crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

Gotovo trećina Crnogoraca vjeruje u teoriju zavjere po kojoj liječnici i vlada nastoje cijepiti djecu cjepivima koja uzrokuju autizam, pokazalo je istraživanje Ipsosa objavljeno 2021. godine. 

Isto izvješće je utvrdilo i da je više od polovice stanovništva zemlje uvjereno da su “globalne elite” stvorile koronavirus kako bi srezale populaciju planeta.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.