Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

TERORISTI HAMASA SNIMALI UBIJANJE CIVILA: IDF objavio mučnu “kompilaciju” video snimaka

Objavljeno: 24-10-2023 | 08:18

TERORISTI HAMASA SNIMALI UBIJANJE CIVILA: IDF objavio mučnu “kompilaciju” video snimaka

Odluka da se neobrađena snimka prikaže novinarima odražava očitu frustraciju na višim razinama izraelske vojske što je medijsko izvještavanje o Hamasovom brutalnom napadu 7. oktobra ustupilo mjesto izvještavanju o izraelskim zračnim napadima na Gazu i humanitarnoj krizi kreiranoj izraelskom naredbom da se stanovnici Gaze evakuiraju na jug.

Izraelska vojska održala je u ponedjeljak projekciju za novinare na kojoj je prikazala nove neobrađene kompilirane snimke, među njima i one pronađene u kamerama Hamasovih boraca koje su tokom napada nosili na tijelu, a sve u nastojanju da podsjeti svijet na brutalnost napada na Izrael prije dvije sedmice.

Snimke s kamere, izrezane zajedno s isječcima videonadzora, kamera na kontrolnoj ploči automobila i mobitela Hamasovih naoružanih napadača i žrtava, pokazuje do najsitnijih detalja užas koji se dogodio na festivalu i četvrtima u južnom Izraelu.

Izraelska vojska također je objavila dokumente za koje je rekla da su pronađeni kod mrtvih članova Hamasa, a koji sadrže detaljno operativno planiranje i upute za napade na četvrti i uzimanje talaca.

Snimka od 43 minute prikazana u Tel Avivu u ponedjeljak izuzeta je od stotina sati snimaka prikupljenih od napada 7. oktobra, objavila je izraelska vojska. Sadrži isječke naoružanih boraca Hamasa koji se bodre s očitom radošću dok pucaju u civile na cesti, a kasnije vrebaju na stazama kibuca te ubijaju roditelje i djecu u njihovim domovima.

Jedna traumatična sekvenca, snimljena kućnim kamerama u kibucu, prikazuje oca kako gura svoja dva sina u nadzemno sklonište, nekoliko sekundi prije nego što su Hamasovi napadači bacili granatu, ubivši oca i ranivši dječake. Nakon što su se dva dječaka, okrvavljena i u šoku, teturajući vratila u svoj dom vrišteći, Hamasov naoružani napadač mirno je ušao i pogledao u hladnjak ispred njih, zastajući da popije piće prije nego što je ponovno izašao.

“Tata je mrtav, ovo nije šala”, rekao je bratu jedan dječak kroz plač i upitao “Zašto sam ja živ”? Njegov brat je, pak, očito oslijepio od udara granate. Vojni glasnogovornik koji je bio na projekciji nije mogao reći jesu li dječaci preživjeli.

Tu je i audiosnimka jednog od Hamasovih naoružanih napadača kako zove kući svoje roditelje u Gazu s telefona žrtve kako bi se pohvalio da je svojim “golim rukama ubio najmanje 10 Židova”. “Molim vas, otvorite WhatsApp i pogledajte koliko je mrtvih”, više puta je preklinjao svoje roditelje, očito misleći na fotografije ili video snimke koje je poslao kući, a na kojima se vidi napad. “Vaš sin je ubio toliko mnogo Židova”, rekao je. “Mama, tvoj sin je heroj”.

Druga sekvenca prikazuje jednog Hamasovog naoružanog napadača kako slavljenički puca u, čini se, mrtva tijela civila u kibucu, kao i pokušaj odrubljivanja glave osobi za koju se čini da je još uvijek živa i to korištenjem vrtne motike. Snimke, neke uzete s mobitela žrtava, također pokazuju strah onih koji su se sakrili u sigurnim sobama i skloništima dok su se približavali zvuci pucnjave i eksplozija.

Odluka da se neobrađena snimka prikaže novinarima odražava očitu frustraciju na višim razinama izraelske vojske što je medijsko izvještavanje o Hamasovom brutalnom napadu 7. oktobra ustupilo mjesto izvještavanju o izraelskim zračnim napadima na Gazu i humanitarnoj krizi kreiranoj izraelskom naredbom da se stanovnici Gaze evakuiraju na jug, kako ocjenjuje BBC.

Obraćajući se okupljenim međunarodnim medijima nakon projekcije, general Michael Edelstein, bivši zapovjednik divizije IDF-a u Gazi, rekao je da je “šokiran” izvještavanjem. “Vidimo da neki od kanala pokušavaju usporediti ono što radi Izrael i ono što rade ti podli teroristi”, rekao je Edelstein. “Ne mogu razumjeti nikoga ko to uspoređuje”, rekao je. “I nakon onoga što smo podijelili s vama, trebali biste to znati”.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.