18/05/2024

WHO PRATI: Eksplozivno se širi novi soj korone u dijelu jedne velike zemlje; Ima li razloga za brigu?

Objavljeno: 13-04-2023 | 08:12

WHO PRATI: Eksplozivno se širi novi soj korone u dijelu jedne velike zemlje; Ima li razloga za brigu?
Zvaničnici kažu da novi soj ima neke mutacije koje izazivaju zabrinutost.

Izdano je upozorenje na novu varijantu koronavirusa “Arcturus” koji je u Indiji povećao broj zaraženih čak 13 puta | Novi soj koronavirusa vlada u Indiji, a bolnice su u pripravnosti i vraćene su obavezne maske za lice | Smatra se da je “Arcturus“ izveden iz omikrona, najzaraznija varijanta do sada

Međutim, vrhunski naučnici ne očekuju da će biti smrtonosniji od drugih tipova koji trenutno kruže, a koji izazivaju mnogo blažu bolest koja veoma liči na gripu.

Zvaničnici vjeruju da to samostalno pokreće najnoviji val u Indiji, a broj oboljelih porastao je čak 13 puta u roku od mjesec dana.

Tamošnje nacionalno ministarstvo zdravlja ove sedmice je sprovelo lažne vježbe kako bi provjerili koliko su bolnice pripremljene za još jedan potencijalni priliv pacijenata.

Ministarstvo zdravlja Indije saopćilo je da je 12. aprila bilo 40.215 aktivnih slučajeva oboljelih, što je povećanje za 3.122 u samo jednom danu.

Ovi slučajevi oboljelih uključili su i one koji su pozitivni i na kućnom liječenju, kao i one koji su u bolnici.

Odvojeni podaci sa platforme Our World in Data koju vodi Univerzitet Oxford pokazuju da je 4. aprila broj novih slučajeva dnevno dostigao 3.108, u odnosu na 242 mjesec ranije.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) trenutno prati novi soj, koji je prvi put otkriven krajem januara, a zvaničnici kažu da ima neke mutacije koje izazivaju zabrinutost.

Doktorica Maria Van Kerkhove, tehnička šefica pri WHO za koronavirus kazala je da je novi soj u opticaju nekoliko mjeseci.

“Nismo vidjeli promjenu u ozbiljnosti bolesti kod pojedinaca ili u populaciji, ali zato imamo ove sisteme. Ima jednu dodatnu mutaciju u proteinu šiljaka koja u laboratorijskim studijama pokazuje povećanu infektivnost, kao i potencijalnu povećanu patogenost“, objašnjava ona.

Maria Van Kerkhove je dodala da dok je KSBB.1.16 otkriven u drugim zemljama, većina sekvenci je iz Indije, gde je zamijenio druge varijante.

Ona je također rekla da do sada nije bilo prijavljenih promjena u težini bolesti kod KSBB.1.16 infekcija, piše Daily Mail.

(Oslobođenje) 

Objavio: usn krajina