Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

Zornić: Sreća pa su pregovori propali

Objavljeno: 25-03-2022 | 08:52

Azra Zornić

Provedbom presuda Evropskog suda za ljudska prava, vladajuće garniture završile bi na smetljištu političke historije

Posredovanje međunarodnih aktera u pregovorima o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini nije donijelo željene rezultate, a dogovor se čini gotovo nemogućim. Dr. Adnan Huskić sa SSST-a ističe da je upravo i “tragedija ovog procesa da mi špekulišemo oko toga šta je zaista dogovoreno, šta je bilo na stolu, jer je neko iz Delegacije EU u Sarajevu ili Bruxelessu odlučio da je opskurni proces bolji nego transparentan”.

Bez očekivanja

– Omogućili su političkim akterima da nam oni ispostavljaju modele koji su bili na stolu, ono što je dogovoreno i o čemu se razgovaralo, tako da mi pokušavamo da sklopimo cjelokupnu sliku što je potpuno nemoguće. Prvo bi trebalo da neko insistira prema EU na tome da se napokon građanima BiH predstavi ono o čemu se razgovaralo, šta je to oko čega su se oni dogovorili, koje su tačke ostale sporne, pa onda možemo eventualno govoriti o tome da li je Čovićev prijedlog da se parcijalno nešto uputi u parlamentarnu proceduru realan ili nije, ističe dr. Huskić, te dodaje da se radi o procesu nad kojim su stajali ili koji su sponzorisali EU i Ambasada SAD-a u BiH, čak američka administracija, te da bi red bio da nam se bar sada kaže šta je to o čemu se razgovaralo.

A nakon neuspjelih pregovora u našu zemlju danas stižu Robert Spano, predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, te sudija Faris Vehabović i Anna Austin, jurisconsult. Azra Zornić, apelantica pred ESLJP-om koja je dobila spor protiv BiH zbog diskriminacije u izbornom procesu, ističe da je Ustavni sud BiH nadležan za provedbu presude, te da će Spano posjetiti baš Ustavni sud.

– Ali, od razgovora dvojice predsjednika sudova ne očekujem konkretno rješenje za implementaciju naših pet presuda, jer Ustavni sud je donio samo jednu presudu koja se odnosila na Božu Ljubića i ona je implementirana odmah. Implementacijom naših presuda garniture na vlasti gube pozicije, vlast, odlaze na smetljište političke historije, tako da ja ne vidim način da bi pokušale to uraditi, govori nam Zornić i objašnjava da je sreća što pregovori nisu uspjeli, jer su bili dirigovani iz Hrvatske i od Čovića, te dobro izlobirani.

Doživotni mandat

Naglašava da su pregovori koje je vodila Angelina Eichhorst i ostali EU izaslanici imali za cilj da cementiraju etničke grupe u BiH, da prodube podjele, segregaciju, da dijele BiH sferom utjecaja u nekom vidu neokolonijalizma od Srbije i Hrvatske prema BiH, gdje bi oni kroz svoje sestrinske stranke direktno učestvovali i miješali se na štetu građana.

– Elektori nisu mogući u BiH, jer imaju za cilj samo da podijele državu i da osiguraju Čoviću i njegovim simpatizerima doživotni mandat u Predsjedništvu i u strukturama vlasti BiH, govori nam Zornić i dodaje da mnoge zemlje EU podržavaju ono što rade europarlamentarci HDZ-a, koji sve vrijeme lobiraju za HDZBiH i HDZHR, a da BiH nema lobista niti novaca za takvo nešto.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.