Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

Analitačar Guardiana: Putinov cilj je Kijev i uspostava marionetske vlasti

Objavljeno:24/02/2022. 10:42


Urednik Guardiana za odbranu i sigurnost, Dan Sabbagh, procjenjuje ruske i ukrajinske vojne snage i ono što zapadni analitičari vjeruju da Vladimir Putin želi od svoje sveobuhvatne invazije.

Rusija je okupila više od 150.000 borbenih trupa na granicama Ukrajine, sa još 34.000 lako naoružanih separatističkih snaga u proruskim samoproglašenim republikama Donjecku i Lugansku. Procjenjuje se da to iznosi otprilike dvije trećine ukupnih ruskih kopnenih snaga. Polovina moskovskog vazduhoplovstva je takođe raspoređena u regionu.

Invazija na Ukrajinu bi trebala biti najveći rat viđen u svijetu od invazije na Irak 2003. predvođene SAD-om, u kojoj je raspoređeno oko 175.000 vojnika; a zapadni vojni lideri su upozorili da bi to moglo dovesti do najozbiljnijih borbi od kraja Drugog svjetskog rata.

Zapadni odbrambeni izvori su rekli da očekuju da će Rusija izvršiti invaziju na „višestruke osovine“ napada – ali se očekuje da će ključni fokus biti glavni grad Kijev, koji ima oko 3 miliona stanovnika. Oni vjeruju da ruski predsjednik Vladimir Putin želi da se uključi u “promjenu režima” u Kijevu, okružujući grad svojom vojskom i nadajući se da će svrgnuti predsjednika Volodimira Zelenskog, a da se ne uključi u urbani rat.

Britanija je upozorila da je ruska špijunska agencija FSB zadužena za isporuku Kijeva i drugih većih gradova Ukrajine, dok su SAD otišle dalje i tvrdile da su ruski zvaničnici sastavili liste ukrajinskih ličnosti koje će prikupiti u područjima gdje je njena vojska preuzela kontrolu. Ukrajina ima regularnu vojsku koja broji 125.600 prema Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS), ali je mobilizirala svoje rezerve od najmanje 36.000. Mnogi drugi u zemlji rekli su da su voljni da se bore, a ima oko 300.000 ljudi koji su imali vojno iskustvo u borbama na istoku, od kojih bi se neki mogli pridružiti oružanom otporu.

Kijevska vojska je uglavnom koncentrisana na istoku zemlje, u blizini okupiranog regiona Donbasa, a zapadni analitičari vjeruju da će ključni cilj ranih ruskih operacija biti pokušaj degradacije ukrajinskih borbenih snaga. Rusija takođe ima značajne prednosti u vazdušnim snagama : njene ukupne vazdušne snage imaju 1.172 borbena aviona naspram 124 ukrajinske, prema IISS-u. Ruska mornarica je dominantna u sjevernom Crnom moru gdje postoji zabrinutost da bi Kremlj mogao pokušati pokrenuti napad na Odesu iz mora.

Iako je Ukrajina nastojala modernizirati svoju vojsku u protekloj godini, primajući protivtenkovske projektile Javelin od SAD-a, protutenkovsko oružje manjeg dometa iz Velike Britanije i mali broj TB2 dronova iz Turske, najveći dio svoje vojske i opreme su starije verzije opreme čiji dizajn datira iz sovjetskog doba i biće poznati ruskim generalima. Neće biti direktne vojne podrške NATO-a jer Ukrajina nije članica vojnog saveza.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo