Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

BiH domaćin Evropskog prvenstva B i C divizije

Objavljeno:04/02/2022. 11:45

U Zenici je održana sjednica Upravnog odbora Saveza košarke u kolicima Bosne i Hercegovine, nakon koje su se pres konferencijom obratili Alaga Pašić, predsjednik Saveza, Ernad Karović, komesar takmičenja i Samira Đidić, tehnički sekretar Saveza, koji su prisutne upoznali o aktivnostima i planovima za 2022. godinu.

Kako je istakao Alaga Pašić, predsjednik, košarkaše u kolicima očekuje zanimljiva godina. Tu se prije svega misli na domaće takmičenje Lige BiH čiji proljetni dio u sezoni 2021/2002. počinje 12. marta, a prvi put će se igrati i Final Four u kojem će nastupati četiri najbolje ekipe Premijer lige. Završni turnir održat će se 7. maja, nakon čega košarkaše očekuje završnica Kupa Federacije BiH i Republike Srpske 14. maja, te konačno i finale Kupa BiH koje će biti odigrano 21. maja. Pored državnih takmičenja ekipe očekuju i obaveze u regionalnim Bauerfeind i BWBL ligama, te u zavisnosti od epidemiološke situacije i nastup u zvaničnim evropskim klupskim takmičenjima u kojima bi ove godine trebali nastupiti KIK „Vrbas“ iz Banje Luke i KIK „Zmaj“ iz Gradačca.

Predsjednik Alaga Pašić zvanično je najavio Evropska prvenstva B i C divizije za košarkaše u kolicima koje će biti održano u Sarajevu u junu 2022. godine. Savezu košarke u kolicima BiH pripala je velika čast da ugosti ovo renomirano zvanično takmičenje na kojem će učestvati od 12 do 16 timova iz cijele Evrope koji će se boriti za prva dva mjesta koja direktno vode na Evropsko prvenstvo A divizije. Tom prilikom ugostit ćemo više od 250 sportista i zvaničnika i očekuju nas veliki organizacijski i finansijski izazovi ali smo spremni da zajedno sa institucijama, partnerima i sponzorima organizujemo ovaj događaj koji je jedan od najvećih sportskih događaja koji će biti održan ove godine u BiH. Osim Evropskog prvenstva Sarajevo će također biti domaćin i seminara za najbolje evropske sudije košarke u kolicima što je još jedan dokaz međunarodnog ugleda našeg Saveza.

Komesar takmičenje Ernad Karović, predstavio je raspored odigravanja Prvenstva i Kupa BiH, te istakao da je ova sezona jedna od najuzbudljivijih jer se osim finalnog turnira koji je novina od ove sezone paralelno sa Prvenstvom BiH igra i zvanično Prvenstvo BiH u košarci u kolicima 3 na 3, po čemu smo prvi u regionu i jedni od rijetkih u Evropi.

Tehnički sekretar SKK BiH Samira Đidić zahvalila se prisutnim i pozvala institucije, medije i sponzore da nastave podržavati rad Saveza košarke u kolicima BiH uz poruku da će Savez, timovi i Reprezentacija BiH nastaviti predstavljati svoju zemlju u najboljem svjetlu tamo gdje najbolje znaju a to je na terenima širom BiH i Evrope.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo